Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 09:16
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Η Υγεία μας τον Χειμώνα
Γρίπη & Κρυολόγημα
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Ελληνική Αρθογραφία   
Δημοσιεύθηκε: Στις 16/02/2010 ώρα: 10:18
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Αρχικά θα πρέπει να δηλώσουμε ότι, τόσο η γρίπη, όσο και το κοινό κρυολόγημα αποτελούν δύο από τις πλέον γνωστές και συχνές σε εμφάνιση λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (λαιμός, αυτιά, ρινικές κοιλότητες).
Τόσο το κρυολόγημα, όσο και η γρίπη προκαλούνται από ιούς που “ταξιδεύουν” από τον ένα ξενιστή στον άλλο μέσα από μικροσκοπικά σταγονίδια που εξέρχονται από το ανώτερο αναπνευστικό, καθώς και από τα χέρια (χειραψία).

Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί τύποι ιών που προκαλούν το κρυολόγημα και αυτό εξηγεί και το γιατί τα παιδιά, που συχνάζουν σε χώρους με πολλά άλλα άτομα, μπορεί να νοσήσουν επανειλημμένα κατά την διάρκεια μιας χρονικής περιόδου.

Είναι επίσης σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι, στελέχη αυτών των ιών αλλάζουν συνεχώς την δομή τους και έτσι νέα στελέχη εμφανίζονται κάθε χρόνο.

Αντίστοιχα η γρίπη προκαλείται από τον ιό της γρίπης και υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι ιών γρίπης: ο ιός τύπου A (ο οποίος συχνά προκαλεί και τις πανδημίες), καθώς και οι ιοί B & C. Όπως και στον ιό του κρυολογήματος, έτσι και στον ιό της γρίπης, η δομή του ιού αλλάζει συνεχώς και γι' αυτό κάθε χρόνο εμφανίζονται νέα στελέχη του ιού της γρίπης. Αυτό ακριβώς το γεγονός ευθύνεται και για το ότι αρρωσταίνουμε κάθε χρόνο από γρίπη, αφού δεν έχουμε ανοσία στα νέα στελέχη που έχουν αναπτυχθεί.

Ποιός μπορεί να νοσήσει από γρίπη; η απάντηση είναι απλή: όλοι. Οι πλέον επικίνδυνοι μήνες, όπως ξέρουμε είναι οι κρύοι μήνες του χειμώνα και για το γεγονός αυτό δεν είναι υπεύθυνος μόνο ο καιρός, αλλά και η κεντρική θέρμανση που έχουμε στις σύγχρονες κατοικίες μας,  η οποία “ξεραίνει”, ή στερεί, αν προτιμάτε, το επιθήλιο της ρινικής κοιλότητας από την απαραίτητη υγρασία αποδυναμώνοντας έτσι την άμυνα μας στην πύλη εισόδου του οργανισμού μας.
Φυσικά πρέπει να πούμε ότι, ενώ το κοινό κρυολόγημα μπορεί να το “αρπάξουμε” και το καλοκαίρι ακόμα, πολύ σπάνια θα νοσήσουμε από γρίπη εκτός των μηνών Ιανουαρίου Μαρτίου.

Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ορισμένοι άνθρωποι διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με κάποιους άλλους. Έτσι, για παράδειγμα, οι άνθρωποι εκείνοι που είναι ανοσοκατασταλμένοι ή αυτοί που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες των πνευμόνων και του καρδιαγγειακού θα πρέπει να προσέχουν πολύ περισσότερο γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις, τόσο το “κοινό” κρυολόγημα, όσο και η γρίπη μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον πάσχοντα.

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης;
Με το κρυολόγημα «φράζει» η μύτη μας και «τρέχει», ενώ ταυτόχρονα μπορεί να έχουμε βήχα, φτέρνισμα, ερεθισμένο λαιμό, αίσθημα κόπωσης και ήπιο πυρετό και τα συμπτώματα αυτά μπορεί να διαρκέσουν δύο έως τέσσερεις ημέρες.

Η γρίπη είναι πιο σοβαρή, όσο αφορά την ένταση των συμπτωμάτων και τις συνέπειες. Έτσι στην γρίπη ο πυρετός είναι υψηλός (συνήθως 39ºC ή και περισσότερο), ενώ ταυτόχρονα αισθανόμαστε κρυάδες, απώλεια της όρεξης, μυϊκούς πόνους, εξάντληση, βήχα και μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει ξηρό λαιμό και απόφραξη της μύτης. Η γρίπη μπορεί να διαρκέσει μία εβδομάδα ή και περισσότερο και πιθανές επιπλοκές αυτής μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία.

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το κρυολόγημα και την γρίπη;
Τις περισσότερες φορές το κρυολόγημα δεν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως αναφέραμε και παραπάνω, και δεν χρειάζονται ιδιαίτερα θεραπευτικά μέσα για την αντιμετώπιση του, εκτός από τα αναλγητικά ή και τα αποσυμφορητικά της μύτης (τα οποία πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ). Η χρήση των αντιβιοτικών δεν προσφέρει κανένα όφελος στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Αντίθετα η χρήση τους κάνει ζημιά, αφού μπορεί (η χρήση των αντιβιοτικών) να συντελέσει στην ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων. Τέλος η χρήση συμπληρωμάτων που περιέχουν ψευδάργυρο μπορεί να συμβάλλει στην γρηγορότερη «διευθέτηση» του κρυολογήματος.

Στην αντιμετώπιση της γρίπης τα θεραπευτικά μέσα είναι παρόμοια και συμπληρώνονται με ανάπαυση, χρήση υγρών για να αποφύγουμε την αφυδάτωση και φυσικά τα αντιπυρετικά προκειμένου να διατηρούμε τον πυρετό χαμηλά. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση του πυρετού η προσπάθεια να χαμηλώσουμε την θερμοκρασία του δωματίου.
Πολλοί, δυστυχώς, κάνουν το ακριβώς αντίθετο και αυξάνουν την θερμοκρασία στο δωμάτιο δημιουργώντας έτσι συνθήκες που δεν βοηθούν την αντιμετώπιση του πυρετού. Τέλος, όπως όλοι γνωρίζουμε, υπάρχουν σήμερα διαθέσιμα και φάρμακα κατά των ιών (οι οποίοι προκαλούν την γρίπη), αλλά γενικά τα φάρμακα αυτά πρέπει να χορηγούνται μόνο στις ομάδες υψηλού κινδύνου και σε περίπτωση επιπλοκών της γρίπης.

Φυσικά θα πρέπει να πούμε, ότι για τις ομάδες υψηλού κινδύνου ο εμβολιασμός κάθε χρόνο, αποτελεί την καλλίτερη θωράκιση για τον οργανισμό έναντι της γρίπης.

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα διαρκούν ή νοιώθουμε ανησυχία για την ένταση των συμπτωμάτων, τότε θα πρέπει άμεσα να αποταθούμε προς τον γιατρό μας.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.