Σαββάτο 11 Ιουλίου 2020 07:17
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Η Υγεία μας τον Χειμώνα
Οι νοτιάδες φέρνουν πονοκεφάλους
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo.gr 
Πηγή: Real.gr   
Δημοσιεύθηκε: Στις 24/11/2010 ώρα: 09:21
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Δεν είναι μύθος οι ασθένειες που φέρνουν οι νοτιάδες! Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με τους ειδικούς, εξαιτίας του ζεστού και υγρού καιρού μέσα στον μήνα Νοέμβριο, ο οποίος επηρεάζει τον οργανισμό με διάφορους τρόπους.

Ο εφετινός εξάλλου Νοέμβριος ίσως αποδειχθεί ο πιο θερμός όλων των εποχών, με τη μέση θερμοκρασία να κυμαίνεται έξι βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Σύμφωνα με τον παθολόγο, διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αν. Σπαντιδέα, ο καιρός προκαλεί πονοκεφάλους, κυρίως όμως αλλαγές διάθεσης, ενώ επηρεάζει άτομα με ρευματοπάθειες καθώς οι πάσχοντες νιώθουν εντονότερους πόνους.

Επειδή νότιος άνεμος σημαίνει και υγρασία, προκαλείται επίσης παρόξυνση των προβλημάτων ατόμων που πάσχουν από αναπνευστικά νοσήματα, όπως άσθμα, βρογχίτιδα και βήχα.

«Η κατάσταση που επικρατείσε ό,τι αφορά τον καιρόείναι αλλοπρόσαλλη» δηλώνει ο διευθυντής της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» κ. Ε. Κοκκινάκης . Ο καιρός αυτός, σημειώνει, έχει επιπτώσεις σε όσους ταλαιπωρούνται από ημικρανίες και κεφαλαλγίες μυϊκού τύπου, οι οποίες εκδηλώνονται με έντονο πόνο στους κροτάφους.

Ο θερμότερος Νοέμβριος όλων των εποχών προβλέπεται ότι θα είναι ο εφετινός με τους ισχυρούς νότιους ανέμους να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τη θερμοκρασία. Τα δεδομένα από τις αρχές του μήνα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) κ. Θ. Κολυδά, δείχνουν ότι οι μέσες μέγιστες θερμοκρασίες παραμένουν περισσότερο από 20 ημέρες, κατά μέσο όρο 6 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Ωστόσο, περισσότερο αισθητή είναι η ζέστη στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα.

Ειδικά για την Αθήνα, όπως αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ο αντιπρόεδρος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Μιχάλης Πετράκης, η μέση θερμοκρασία από την πρώτη ημέρα του Νοεμβρίου ως χθες ήταν τουλάχιστον 2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη μέση κλιματική τιμή για την περιοχή. «Ο πλανήτης εισέρχεται σταδιακά σε μια περίοδο απορρύθμισης του κλίματος και όσο περνούν τα χρόνια η διάρκεια,η συχνότητα και η ένταση ακραίων φαινομένων αναμένεται ότι θα αυξηθεί» τονίζει ο κ. Πετράκης.

Εξαιτίας των νοτιάδων, οι οποίοι χθες έπνεαν 7- 8 μποφόρ, έχει αυξηθεί και η υγρασία. «Παραμένει 15% πάνω από τις μέσες τιμές για την εποχή. Η σχετική υγρασία κυμαίνεται από 50% ως 70% ανάλογα με την περιοχή» επισημαίνει ο κ. Κολυδάς. Παρόμοιες συνθήκες με τον εφετινό Νοέμβριο είχαν παρατηρηθεί το 1992 και το 1994, αν και η ζέστη δεν είχε τότε τόσο μεγάλη διάρκεια.

Οι υψηλές θερμοκρασίες σχετίζονται με τη μεταφορά θερμών μαζών από την Αφρική. Οι νοτιάδες, σε μεγάλο βαθμό, οφείλονται στο σταθερό βαρομετρικό χαμηλό που επικρατεί στην Κεντρική Ευρώπη. Αυτό το σταθερό σύστημα, σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, μπορεί από τη μία να προκαλεί βροχοπτώσεις και καταιγίδες αλλά από την άλλη «δημιουργεί νοτιοδυτικό ρεύμα στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας,με αποτέλεσμα να έχουμε μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής».

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.