Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 10:25
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Η Υγεία μας τον Χειμώνα
Γρίπη... & Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Medinfo 
Πηγή: Πύλη Υγείας ΕΕ    
Δημοσιεύθηκε: Στις 04/11/2007 ώρα: 04:47
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Η γρίπη είναι ένα εξαιρετικά μεταδοτικό ιογενές νόσημα, που κατά τους ψυχρούς μήνες κυρίως λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας και ονομάζεται εποχική γρίπη. Οι επιδημίες εποχικής γρίπης σπανίως είναι σοβαρές για τον υγιή άνθρωπο, κατά περιόδους όμως η σοβαρότητά τους αυξάνεται, οπότε θεωρούνται πανδημίες.

Η εποχική γρίπη
Η εποχική γρίπη αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Σημαίνει αύξηση των ιατρικών επισκέψεων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και του ποσοστού θνησιμότητας. Σημαίνει επίσης αύξηση του αριθμού αναρρωτικών αδειών τόσο στην εργασία όσο και στο σχολείο. Στις επιδημίες γρίπης των ανεπτυγμένων χωρών, οι δείκτες προσβολής* που παρατηρούνται κάθε χρόνο ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, ανάλογα με την ένταση της επιδημίας και τις ηλικιακές ομάδες. Οι δείκτες μπορεί να κυμαίνονται από 1 έως 15%, αλλά είναι δυνατόν να είναι πολύ υψηλότεροι στις ομάδες κινδύνου.
Ο εμβολιασμός μπορεί να μειώσει δραστικά τα συμπτώματα της γρίπης και τις αναρρωτικές άδειες για τους υγιείς ενηλίκους, καθώς και να μειώσει τις επιπλοκές και τους πρόωρους θανάτους για τα ηλικιωμένα άτομα και όσους πάσχουν από ορισμένες χρόνιες παθήσεις. Χάρη στο εμβόλιο της γρίπης, επιτυγχάνεται ποσοστό προστασίας από 50 έως 80% για τους ενηλίκους, και ταυτόχρονα προστασία έναντι του κινδύνου επιπλοκών και θανάτου για τους ηλικιωμένους.
Τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου είναι τα ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών. Τα άτομα που πάσχουν από ορισμένες χρόνιες παθήσεις (π.χ. διαβήτη, καρδιοπάθειες ή νεφροπάθειες) θεωρείται επίσης ότι ανήκουν σε ομάδα κινδύνου. Αυτές οι ομάδες κινδύνου αντιπροσωπεύουν το 28% περίπου του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), στο ψήφισμά της αριθ. 56.19, συνιστά να αυξηθεί ο εμβολιασμός των ομάδων κινδύνου, έτσι ώστε το 2010 το ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων των ομάδων αυτών να φτάσει το 75%. Η αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμών στο επίπεδο που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν θα έχει μόνο ως αποτέλεσμα τη μείωση της θνησιμότητας και των συμπτωμάτων της εποχικής γρίπης, αλλά και την αύξηση της ικανότητας παρασκευής εμβολίων σε περίπτωση πανδημικής γρίπης.

Η πανδημική γρίπη
Με τον όρο "πανδημία" εννοούμε την εμφάνιση ενός νέου ιού της γρίπης, ο οποίος αρχίζει να μεταδίδεται παγκοσμίως με την ίδια ευκολία που μεταδίδεται και η συνήθης γρίπη. Η απειλή πανδημίας γρίπης προερχόμενης από τη γρίπη των πτηνών αποτελεί αυτή τη στιγμή προτεραιότητα του δικτύου της ΕΕ που ασχολείται με τα μεταδοτικά νοσήματα. Η γρίπη των πτηνών είναι λοιμώδης ιογενής νόσος που πλήττει τα πουλερικά και άλλα πτηνά. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί λίγες μόνο περιπτώσεις μετάδοσης στελεχών του ιού της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους. Παρόλ’ αυτά, η απευθείας επαφή με πουλερικά θεωρείται παράγοντας κινδύνου, ενώ η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στελεχών του ιού προερχόμενων από πτηνά φαίνεται να είναι εξαιρετικά σπάνια.
Όλες οι χώρες της ΕΕ συνεργάζονται προκειμένου να συντονίσουν την προετοιμασία τους για το ενδεχόμενο πανδημίας γρίπης. Έχουν ήδη εκπονηθεί εθνικά σχέδια επείγουσας επέμβασης για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, έχουν θεσπιστεί μέτρα και νομοθετικές διατάξεις στο σύνολο της Κοινότητας για την πρόληψη και τον περιορισμό των επιπτώσεων από ενδεχόμενη επιζωοτία της γρίπης των πτηνών. Από κτηνιατρικής πλευράς, προβλέπονται μέτρα όπως η απαγόρευση εισαγωγών πουλερικών από πληγείσες χώρες, ενημερωτικές εκστρατείες στα σημεία εισόδου στην ΕΕ από μη κοινοτικές χώρες και η εντατική επιτήρηση των πουλερικών και των άγριων πτηνών στην ΕΕ.
Σε περίπτωση αυξημένου κινδύνου πανδημίας γρίπης, εφαρμόζονται τα μέτρα που προβλέπονται στα εθνικά και ευρωπαϊκά σχέδια ετοιμότητας και επέμβασης. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΠΟΥ-Ευρώπης προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη μέλη στην προετοιμασία τους για ενδεχόμενη πανδημία γρίπης. Προβλέπεται επίσης, μεταξύ άλλων, η λήψη ιατρικών μέτρων προστασίας και η στενή συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΠΟΥ.
Η ΕΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειές της, ώστε να βελτιωθεί τόσο η ανταλλαγή σημαντικών πληροφοριών όσο και ο συντονισμός των μέτρων διαχείρισης του κινδύνου. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η συνεργασία με στόχο την ικανότητα ταχύτερης παρασκευής περισσότερων και καλύτερων αντιγριπικών εμβολίων, η βελτίωση των εθνικών σχετικών σχεδίων και η ανάπτυξη καλύτερων μέσων διαχείρισης του κινδύνου.

-------------------------------------------------------------------------------------
* Δείκτης προσβολής είναι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μιας νόσου που εμφανίζονται σε μια δεδομένη περίοδο, σε σχέση με τον αριθμό των ασθενών που κινδυνεύουν να νοσήσουν κατά την ίδια περίοδο.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.