Κυριακή 31 Μαΐου 2020 16:50
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


ΚΚΕ

Στο site του ΚΚΕ βρίσκουμε τις θέσεις του συγκεκριμένου κόμματος για το ασφαλιστικό. Το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι τόσο η ΝΔ, όσο  και το ΠΑΣΟΚ. «πίσω από την πλάτη σου» έχουν «ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ στην πλουτοκρατία και την ΕΕ για να παίρνεις σύνταξη πείνας  μετά τα 67-70 χρόνια!». Το ΚΚΕ πιστεύει ότι έρχονται χειρότερα μέτρα και πρέπει ο λαός να πάρει τα δικά του μέτρα.

Η ΝΔ ψήφισε το 1992 τους αντεργατικούς «νόμους Σιούφα», που: «Διαχώρισαν τους ασφαλισμένους σε πριν και μετά το 1993, αύξησαν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια. Αύξησαν τις εισφορές των εργαζομένων. Αποσύνδεσαν το κατώτερο όριο των συντάξεων του ΙΚΑ από τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Επέβαλλαν συμμετοχή των ασφαλισμένων 25% στην αγορά των φαρμάκων».

Όσο για το ΠΑΣΟΚ δηλώνει: «Το ΠΑΣΟΚ, ενώ προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει «το νόμο Σιούφα», όταν έγινε κυβέρνηση τους εφάρμοσε και πήρε νέα αντεργατικά μέτρα. Ενώ απέτυχε να περάσει τα μέτρα «Γιαννίτση», ψήφισε το «νόμο Ρέππα» το 2002, που:
Μείωσε και άλλο τις συντάξεις για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τις πρώην ΔΕΚΟ. Αντί να υπολογίζεται η  σύνταξη με βάση τον τελευταίο μισθό, ο υπολογισμός γίνεται με βάση το μέσο όρο των μισθών της τελευταίας 5ετίας. Η σύνταξη δεν υπολογίζεται στο 80% του τελευταίου μισθού, αλλά στο 70% του μέσου όρου των μισθών της τελευταίας 5ετίας.
Άνοιξε το δρόμο για  συνταξιοδότηση στα 67, την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης και την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών».

«H ΝΔ, ενώ υποτίθεται ότι διαφωνούσε ως αντιπολίτευση, ως κυβέρνηση εφαρμόζει τον «νόμο Ρέππα» και συνεχίζει την κατάργηση δικαιωμάτων», λεει το ΚΚΕ και συνεχίζει: «Προκαλούν, όταν λένε ότι η εργασία μετά τα 65 είναι οικειοθελής. Δίνουν συντάξεις πείνας και, με την ανεργία και τη μερική απασχόληση δυσκολεύουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, υποχρεώνοντας τον εργαζόμενο να δουλεύει, αν μπορεί, και μετά τα 65!. Αυτό το λένε οικειοθελή εργασία!! «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καθήλωσαν τις κατώτερες συντάξεις στα 463 ευρώ για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, 386 ευρώ στο ΤΕΒΕ, 280 ευρώ στον ΟΓΑ».

Τέλος τονίζει ότι τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ είναι συνένοχοι για τη λεηλασία των χρημάτων των ασφαλισμένων, αφού, όπως χαρακτηριστικά λεει, «Σιωπούν για  τα 58 δις ευρώ που σου άρπαξαν βιομήχανοι - τραπεζίτες - εφοπλιστές  από το 1951 έως το 1975».
• Αντί να χτυπήσουν, προστάτεψαν την εισφοροδιαφυγή του κεφαλαίου, που φτάνει τα 5,8 δις ευρώ το χρόνο. Χάρισαν τεράστια ποσά στην πλουτοκρατία.
• Ποτέ δεν έδωσαν τα χρήματα που όφειλαν να δώσουν στα Ταμεία το κράτος και η εργοδοσία.

Το ΚΚΕ καταθέτοντας τις προτάσεις του για το ασφαλιστικό δηλώνει:
- Την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών ασφαλιστικών νόμων από το 1992 ως σήμερα.
- Σύνταξη στις γυναίκες στα 55, στα 60 για τους άνδρες, μια 5ετία λιγότερη για τα βαριά και ανθυγιεινά.
- Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης, κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4050 μέρες εργασίας
- Σύνταξη στο 80% του μισθού, 1.050 ευρώ η κατώτερη για τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους
- Διπλασιασμό της αγροτικής σύνταξης
- Επιστροφή των κλεμμένων και χρεωστουμένων, κατάργηση του τζόγου
- Υπεράσπιση, επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων
- Κατάργηση κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της υγείας
- Πλήρης κάλυψη των αναγκών υγείας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό

Επίσης το ΚΚΕ κάνοντας κριτική στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό παραθέτει τις απόψεις του και για ορισμένα σημαντικά επιμέρους θέματα του καυτού αυτού θέματος. Έτσι το ΚΚΕ φαίνεται να αντιτίθεται στην ενοποίηση των Ταμείων, μη αποδεχόμενο «καλή» ενοποίηση, ούτε επίσης αποδέχεται ότι μπορεί να συνταχθούν «αξιόπιστες αναλογιστικές μελέτες που θα αναδεικνύουν την οικονομική προοπτική των Ταμείων», όπως λεει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το ΚΚΕ η αποπληρωμή των ελλειμμάτων, η συγκατάθεση των εργαζομένων και η ενοποίηση «στο ανώτατο δυνατό κοινό παρονομαστή», σε καμιά περίπτωση δεν οδηγεί σε επέκταση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, πολύ περισσότερο στην εξίσωσή τους με τις πραγματικές ανάγκες.

Επίσης δεν πιστεύει το ΚΚΕ ότι η βιωσιμότητα του συστήματος, η οποία, μεταξύ άλλων, «μπορεί να εξασφαλιστεί με την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης» (γενικά και αόριστα) και την «κατάργηση της ανασφάλιστης εργασίας». Για το πρώτο, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ, λεει το ΚΚΕ, προβάλλει σαν πρότυπο το επίπεδο απασχόλησης σε άλλες χώρες της ΕΕ όπου αγγίζει το 70%, έναντι του 61% στη χώρα μας. Κι αυτό όταν είναι γνωστό ότι τα ποσοστά αυτά επιτυγχάνονται με την επέκταση της μερικής απασχόλησης και του εργάσιμου βίου, όπως άλλωστε προβλέπει και η στρατηγική της Λισαβόνας. Το ΚΚΕ μάλιστα ισχυρίζεται ότι μια από τις αιτίες που θα προκαλέσουν μείωση των συντάξεων στο μέλλον είναι και οι μισθοί ημι-απασχόλησης που σημαίνουν και συντάξεις πείνας.

Τέλος κάνει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τις προτάσεις του που αφορούν, στην «αποκατάσταση της αποθεματικής δυνατότητας των Ταμείων», λέγοντας: «με προτάσεις για «δέσμευση μέρους της δημόσιας περιουσίας υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων», όπου σαν δημόσια περιουσία αναφέρθηκε και ο ιδιωτικοποιημένος κατά το 70% ΟΤΕ. Μάλιστα, ο Γ. Δραγασάκης αναλύοντας περαιτέρω την πρόταση αυτή αναφέρθηκε στον ΟΠΑΠ, λέγοντας, ούτε λίγο - ούτε πολύ, πως κακώς πουλήθηκαν μετοχές, αλλά αυτό έγινε, συνεπώς «κι αυτές που υπάρχουν σήμερα στο δημόσιο δεν πρέπει να πουληθούν. Αυτές οι μετοχές με ένα νόμο μπορούν να δεσμευτούν ως πόρος, ως περιουσία των Ταμείων, να μη μπορεί δηλαδή κανείς να τις πουλήσει» (!), «το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με την Εμπορική Τράπεζα που πουλήθηκε, με την Εθνική Τράπεζα, με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που είναι ακόμα στο δημόσιο σε ένα βαθμό». Τελειώνει μάλιστα το ΚΚΕ λέγοντας ότι, «ακόμα και σ' αυτή τη σαθρή επιχειρηματολογία του, ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε κατά διάνοια δε βάζει θέμα επιστροφής των στρατηγικών αυτών επιχειρήσεων στο δημόσιο. «Ο γέγονε γέγονε» δηλαδή.
Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.