Τετάρτη 03 Ιουνίου 2020 06:51
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Το  25% του καρκίνου στο συκώτι οφείλεται σε μεταστάσεις από το παχύ έντερο, οι οποίες συχνά αναγνωρίζονται από τους επιστήμονες καθυστερημένα!!!

Αυτό ανακοινώθηκε   στο   8o Ετήσιο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ήπατος το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Πράγα 18 με 21 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή κορυφαίων γιατρών απ ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, που παρουσίασαν γιατροί από μεγάλα πανεπιστήμια της Ευρώπης(  Γαλλία, Αγγλία ,Γερμανία)  και της Αμερικής  (Μινεσσότα, Βαλτιμόρη) διαπιστώθηκε ότι το 25% των μεταστάσεων στο συκώτι προέρχονται από πρωτογενή καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Πράγματι το παχύ έντερο έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις μεταστάσεις του καρκίνου στο συκώτι , αλλά δυστυχώς σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις μεταστάσεις ευθύνονται κι  άλλα όργανα, όπως ο μαστός ,το ουροποιητικό σύστημα, το  στομάχι  οι ωοθήκες κ,λ,π » δήλωσε ο Έλληνας χειρουργός με εξειδίκευση στις παθήσεις του Ήπατος και των Χοληφόρων κ Σπύρος Γ Δελής  (Μονάδα Ήπατος ,Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο, Αγία Όλγα), που παρακολούθησε το συνέδριο.

Για τις μεταστάσεις στο συκώτι, όπως τονίστηκε στο 8o Ετήσιο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ήπατος , εκτός από το παχύ έντερο κατά 12% ευθύνεται ο μαστός, και κατά μεγαλύτερο ποσοστό το  πεπτικό και γυναικολογικό σύστημα.

Αξίζει να τονιστεί  πως ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την τρίτη κατά σειρά αιτία θανάτου  με περίπου 151.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Είναι γνωστό ότι  απ αυτούς  τους ασθενείς το 25%  θα αναπτύξουν μεταστάσεις στο ήπαρ συγχρόνως με τον όγκο στο παχύ έντερο και ένα άλλο 50% , μεταγενέστερα, δηλαδή μέσα στα επόμενα  5 χρόνια.

Αν και η μέση επιβίωση των ασθενών αυτών χωρίς θεραπεία δεν υπερβαίνει τους 6-12 μήνες ,σήμερα ο συνδυασμός Ηπατεκτομής και Χημειοθεραπείας έχει αυξήσει την επιβίωση, σε περισσότερα  από 5 χρόνια., ενώ το 25% των περιπτώσεων φτάνει  τα 10 χρόνια.

Όπως ανακοινώθηκε η  θεραπεία εκλογής που οδηγεί σε μακροχρόνια επιβίωση παραμένει η αφαίρεση του όγκου. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τις μελέτες το  40-58% των ασθενών επιβιώνει και  5 χρόνια μετά το χειρουργείο.

Σε έξαρση ο καρκίνος του ήπατος-αντιμετώπιση

Όπως ανέφερε ο  χειρουργός κ Δελής, ο οποίος έχει θητεύσει για τρία χρόνια  στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μαϊάμι δίπλα στο διάσημο συμπατριώτη μας Ανδρέα Τζάκη, την τελευταία δεκαετία υπάρχει έξαρση του καρκίνου στο συκώτι σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συγκεκριμένα ο κ Δελής τόνισε πως «Οι  παθήσεις  του ήπατος  αποτελούν  συχνές  νοσολο-γικές οντότητες με αυξημένη συχνότητα. Ο αυξημένος  επιπολασμός της ηπατίτιδας Β και C, καθιστούν τους  φορείς ευάλωτους στον ηπατοκυτταρικό καρκίνο ο οποίος  παρουσιάζει έξαρση  στη  χώρα μας. Αυτό  κάνει δυσοίωνα τα πράγματα αν αναλογιστούμε ότι στη χώρα μας έχουμε περισσότερους από 500.000 φορείς ηπατίτιδας, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς κι εκείνοι που δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από ηπατίτιδα» . 
 
Η σύγχρονη πρακτική ,  που προέρχεται μέσα από  μια σειρά  μελετών από οργανωμένα κέντρα  του εξωτερικού (Memorial Sloan Kettering, John Hopkins, Univ. of Miami) στηρίζεται  στη  χειρουργική  αντιμετώπιση  των  πρωτοπαθών και δευτεροπαθών όγκων του ήπατος, με σκοπό την ίαση. Το ήπαρ έχει την δυνατότητα να αναγεννάτε. Άνω του 80% του οργάνου μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά, και εντός λίγων μόνο εβδομάδων, το συκώτι θα έχει ολοκληρωτικά αναγεννηθεί. Εάν ένας λοβός αφαιρεθεί-μαζί με τα αιμοφόρα αγγεία σε αυτήν την πλευρά-ο άλλος λοβός θα αντισταθμίσει την απώλεια.

Και στη χώρα μας με τη χειρουργική αφαίρεση η οποία αποτελεί τη θεραπεία εκλογής , επιτυγχάνεται ίαση σε σημαντικό ποσοστό(30-50%)των ασθενών που επιλέγονται και καλή ποιότητα ζωής.

Νεότερες  τεχνικές, όπως RF, microwave, cryotherapy  και laser εφαρμόζονται εναλλακτικά σε ασθενείς με όγκους  ήπατος δυνητικά  ανεγχείρητους.

Πως γίνεται η διασπορά στο ήπαρ.

O καρκίνος του ήπατος είναι συνήθως αποτέλεσμα διασποράς , ή μεταστάσεως, από καρκίνο σε άλλο σημείο του σώματος. Τα καρκινικά κύτταρα, είναι δυνατό να ‘αποκολληθούν’ από το σημείο του καρκίνου που βρίσκεται σε κάποιο σημείο του σώματος  και να μεταφερθούν δια μέσου της αιματικής ροής στο ήπαρ. Μία από τις κύριες λειτουργίες του ήπατος είναι να ‘φιλτράρει’ το αίμα. Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος καρκινικά κύτταρα από άλλα σημεία του σώματος  είναι δυνατό να δεσμευθούν από το ‘φίλτρο’-συκώτι και να αναπτύξουν καρκίνο στο ήπαρ. Οι περισσότερες περιπτώσεις μεταστατικών καρκίνων ήπατος  είναι αποτέλεσμα καρκίνου στο παχύ έντερο.

Ο μεταστατικός καρκίνος του ήπατος είναι επίσης γνωστός ως ‘δευτεροπαθής’ . Αυτός ο τύπος καρκίνου μπορεί να επεκταθεί γρήγορα και επιθετικά, ή να εξελιχθεί αρκετά χρόνια μετά τη θεραπεία του αρχικού καρκίνου που ήταν σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος
Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.