Τετάρτη 03 Ιουνίου 2020 06:35
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Ενημερωτική εκστρατεία ,για  την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού και δωρεάν εξέταση σε όσες γυναίκες το επιθυμούν,  σε οκτώ δήμους του νομού Αττικής ξεκινά από την ερχόμενη Παρασκευή 16  Ιανουαρίου και για μία εβδομάδα,  η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας.

Στόχος της  εκστρατείας είναι η άμεση επαφή  και ενημέρωση - προφορική αλλά  και γραπτή με τη διανομή σχετικών βιβλιαρίων - των γυναικών , καθώς μόλις μία στις τρεις Ελληνίδες που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας δεν είναι αρκετά ενημερωμένη για  το θέμα, σύμφωνα με πανελλήνια έρευνα!

«Η  ενημερωτική εκστρατεία είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων  που πραγματοποιεί η  Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας  καθ΄ όλη τη διάρκεια  του χρόνου, για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού» τόνισε  η πρόεδρος της Εταιρείας κ.  Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα, κατά τη διάρκεια  Συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στη Συνέντευξη Τύπου  κλιμάκιο εννέα γιατρών της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας θα μετακινείται  στους παρακάτω Δήμους με διώροφο κόκκινο Λονδρέζικο λεωφορείο. Η όλη εκδήλωση γίνεται υπό την Αιγίδα και σε συνεργασία με  το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  και τους κατά τόπους Δήμους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι γιατροί της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας με το κόκκινο λεωφορείο θα επισκεφτούν τους δήμους:

Αθηναίων           16/1-18/1/2009 (Πλ. Συντάγματος)   10.00-21.00                         
- Μαγούλας          19/1/2009          (Κεντρική Πλατεία)  10.00-15.00                                
- Ασπρόπυργου  19/1/2009          (Κεντρική Πλατεία)  16.00-21.00                                              
- Κερατέας           20/1/2009          (Κεντρική Πλατεία)  10.00-14.00                                        
- Σπάτων              20/1/2009          (Κεντρική Πλατεία)  15.00-21.00                                              
- Ραφήνας            21/1/2009                         10.00-20.00            
- Αγ. Στέφανου     22/1/2009                        10.00-15.00            
- Κρυονερίου       22/1/2009                         16.00-21.00  
  
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας επιστημονικής  έρευνας ο βαθμός ενημέρωσης για τους τρόπους πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού στη χώρα μας χαρακτηρίζεται σχετικά ικανοποιητικός» ανέφερε η κ Μουζάκα « Ωστόσο, συμπλήρωσε αυτό δεν αντιστοιχεί στην καθ’ ημέρα πράξη αφού οι γυναίκες φθάνουν σε προχωρημένα στάδια καρκίνου του μαστού όταν πρόκειται να χειρουργηθούν. Γι’ αυτό το λόγο εμείς αγωνιζόμαστε ώστε όλες οι Ελληνίδες να ενημερωθούν για τον  κίνδυνο που τις απειλεί».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας ποσοστό της τάξεως του 20% των γυναικών αισθάνεται «πολύ» ενημερωμένο, 45% «αρκετά», 28% «λίγο» και 7% «καθόλου»  ενημερωμένο.

 Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι περισσότερο ενημερωμένες αισθάνονται οι γυναίκες ηλικίας 50-59 ετών. Σε αυτή την ομάδα το ποσοστό που αισθάνεται «πολύ ενημερωμένο» ανέρχεται στο 34% και «αρκετά» στο 44%. Ανησυχητική χαρακτηρίζεται η διάθεση για περαιτέρω ενημέρωση σε ορισμένες ομάδες των γυναικών. Αναλυτικότερα, ενώ εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένη (53%) στις νεότερες ηλικίες 18-29 ετών, στις ηλικίες 60-69 παρατηρούμε ότι περιορίζεται στο 38% υποδηλώνοντας μία άρνηση για ενημέρωση γύρω από το θέμα. Το στοιχείο αυτό συνδυαζόμενο με τον χαμηλό βαθμό ενημέρωσης, στις ίδιες ηλικίες, υποδηλώνει μια συνειδητή στάση μιας ευαίσθητης ομάδας υψηλού κινδύνου  του γυναικείου πληθυσμού απέναντι στην ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα πρόληψης που υπάρχουν με κυριότερο τον ετήσιο τακτικό έλεγχο των γυναικών αυτών με μαστογραφία. Η ομάδα αυτή δεν  ξέρει και δεν θέλει να μάθει ενώ εκ των πραγμάτων έχει μεγαλύτερη επίπτωση της νόσου.  

Εκτός από την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο και ο τόπος κατοικίας φαίνεται ότι συνδέονται με τον βαθμό ενημέρωσης. Τέσσερις στις δέκα γυναίκες που κατοικούν εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με μέσο προς χαμηλό μορφωτικό επίπεδο αισθάνονται λίγο η καθόλου ενημερωμένες.

ΠΗΓΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Στο ερώτημα ποιες είναι οι πηγές ενημέρωσης των γυναικών για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού  παρατηρούμε ότι τα ΜΜΕ παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Ποσοστό της τάξεως του 62% των γυναικών ανέφερε ότι ενημερώνεται από την τηλεόραση , 55% από το γυναικολόγο τους, 35% από τις συζητήσεις με φίλες , 32% από τα περιοδικά. Συμπληρωματικές πηγές ενημέρωσης για ορισμένες ομάδες είναι σε ποσοστό  16% τα ενημερωτικά φυλλάδια, 13% ο γιατρός άλλης ειδικότητας, 9% άλλο άτομο που αντιμετώπισε το πρόβλημα ενώ γυναίκες ηλικίας 18-29 ετών ανέφεραν σε χαμηλό ποσοστό (4%) ως πηγή ενημέρωσης την παρακολούθηση σεμιναρίων και το ΙΝΤΕΡΝΕΤ.

Ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης το 70% των γυναικών ενημερώνεται από την τηλεόραση. Από την ανάλυση προκύπτει ότι ο ρόλος των ΜΜΕ και κυρίως της τηλεόρασης, ενώ είναι η κυρίαρχη πηγή ενημέρωσης τους για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού για σημαντικές ομάδες του πληθυσμού, δεν επαρκεί και δεν αντικαθιστά τον ειδικό γιατρό.

Οι γυναίκες που αισθάνονται πολύ ενημερωμένες έχουν ως πηγή ενημέρωσης την τηλεόραση 41% αλλά και τον γυναικολόγο σε ποσοστό 77%, στον αντίποδα όσες αισθάνονται λίγο ενημερωμένες ανέφεραν ως πηγή ενημέρωσης την τηλεόραση 65% αλλά τον γυναικολόγο μόνο στο 31%. 

Τα στοιχεία αποτελούν μέρος της έρευνας που  διεξήχθη για λογαριασμό της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας από την PROGNOSIS ΑΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά κέντρα, σε δείγμα 1350 ατόμων  ηλικίας 18-69 χρόνων.        

Η εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού και η δωρεάν εξέταση των γυναικών από κλιμάκιο ιατρών της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, με επικεφαλής την Πρόεδρο κ. Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα, έχει κατά αλφαβητική σειρά:

Βενέτη Σμαράγδα (Κυτταρολόγος)
Γεωργούντζος Βασίλης ( Ακτινολόγος)
Ιωαννίδου - Μουζάκα Λυδία (Γυναικολόγος Μαστολόγος)
Λαμπρινάκη - Καλαμάτα Νεκταρία (Πλαστικός Χειρούργος)
Λιακάκος Θεόδωρος (Γυναικολόγος)
Μάλλιου Σαββούλα (Παθολόγος – Ογκολόγος)
Μανδρέκας Απόστολος (Πλαστικός Χειρούργος)
Μπαρμπούνης Βασίλης (Παθολόγος – Ογκολόγος)   
Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.