Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 19:36
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Ψυχική Υγεία
Ο δυστυχισμένος γάμος βλάπτει την υγεία των γυναικών
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo 
Πηγή: ΑΠΕ   
Δημοσιεύθηκε: Στις 09/03/2009 ώρα: 10:33
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Ο δυστυχισμένος γάμος βλάπτει σοβαρά την σωματική και πνευματική υγεία των γυναικών αλλά όχι και των ανδρών.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Αμερικανοί ψυχολόγοι, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που βιώνουν προβλήματα στον γάμο τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης και έχουν την τάση να εμφανίζουν παράγοντες κινδύνου για παθήσεις της καρδιάς, εγκεφαλικό επεισόδιο και σακχαρώδη διαβήτη. Αντίθετα, οι άνδρες φαίνεται να είναι σχετικά προστατευμένοι από τέτοιου είδους προβλήματα.
 
Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο Utah εξέτασε 276 ζευγάρια που ήταν παντρεμένα κατά μέσο όρο 20 χρόνια. Οι εθελοντές κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχεδιασμένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αξιολογούν τις θετικές και αρνητικές πτυχές της έγγαμης ζωής καθώς και την ψυχολογική κατάσταση των ζευγαριών.

Κατόπιν, οι ερευνητές υπέβαλαν τους συμμετέχοντες σε μια σειρά από εξετάσεις προκειμένου να δουν εάν εμφάνιζαν συμπτώματα του λεγόμενου μεταβολικού συνδρόμου, ενός "κοκτέιλ" παραγόντων κινδύνου που αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης σοβαρών νοσημάτων, όπως  καρδιαγγειακής νόσου. Τα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου είναι υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τριγλυκεριδίων, χαμηλές τιμές HDL (‘καλής’) χοληστερόλης και μεγάλη περίμετρος μέσης.  

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι γυναίκες που βίωναν έναν δυστυχισμένο και με πολλά προβλήματα γάμο ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν κατάθλιψη και να εμφανίζουν συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου. Δεν ίσχυε όμως το ίδιο και για τους άνδρες, οι οποίοι αν και ήταν απογοητευμένοι και εμφάνιζαν σημάδια κατάθλιψης, δεν είχαν επιπτώσεις στη σωματική τους υγεία.

Η Nancy Henry, που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα που έκανε τη μελέτη, αναφέρει πώς οι ερευνητές περίμεναν ότι οι αρνητικές πτυχές ενός γάμου (καυγάδες, θυμός), θα επηρέαζαν αρνητικά τη σωματική και πνευματική υγεία και των δυο συζύγων. «Διαπιστώσαμε όμως ότι αυτό ίσχυε μόνο για τις γυναίκες και όχι για τους άνδρες.

Αυτή η διαφορά μεταξύ των δυο φύλων είναι σημαντική καθώς η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί τη νούμερο ένα αιτία θανάτου τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. Οι επιστήμονες ακόμη προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τον τρόπο με τον οποίο συγκεκριμένοι παράγοντες στις σχέσεις αλλά και στα συναισθήματα σχετίζονται με την καρδιαγγειακή νόσο», σχολιάζει η ερευνήτρια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Tim Smith, ενός εκ των επικεφαλής της μελέτης, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η υγιεινή διατροφή και η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου στις γυναίκες.
 
«Είναι λίγο πρόωρο να πούμε ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να ελαττώσουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο εάν βελτίωναν την ποιότητα του γάμου τους ή εάν χώριζαν τους συζύγους τους. Ωστόσο, εάν ενδιαφέρεστε για την καρδιαγγειακή σας υγεία – και όλοι πρέπει να ενδιαφερόμαστε για αυτή καθώς αποτελεί τη πρώτη αιτία θανάτου και για τα δυο φύλα- πρέπει να αρχίσετε να δείχνετε ενδιαφέρον όχι μόνο για αυτούς καθαυτούς τους παράγοντες κινδύνου, όπως την αρτηριακή πίεση ή την χοληστερόλη, αλλά και για την ποιότητα της συναισθηματικής και οικογενειακής σας ζωής», αναφέρει ο Tim Smith.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η Christine Northam, σύμβουλος του ιδρύματος Relate, αναφέρει ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι μια ευτυχισμένη σχέση ευεργετεί την υγεία των ανθρώπων και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής. «Οι διαφορές που παρατηρήθηκαν μεταξύ των δυο φύλων θα μπορούσαν εν μέρει να οφείλονται σε ορμονικούς λόγους. Το ορμονικό προφίλ των γυναικών είναι περισσότερο σύνθετο από το αντίστοιχο των ανδρών. Επίσης, οι γυναίκες εμφανίζουν την τάση να ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους από ό,τι οι άνδρες».

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχοσωματικής Ιατρικής (American Psychosomatic Society)

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.