Σαββάτο 31 Οκτωβρίου 2020 19:08
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Ψυχική Υγεία
Οι ψυχικές διαταραχές κοστίζουν στην κοινωνία δισεκατομμύρια.
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Διεθνής Αρθρογραφία   
Δημοσιεύθηκε: Στις 09/06/2008 ώρα: 10:39
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Σύμφωνα με το PharmaLive, οι κυριότερες νοητικές διαταραχές κοστίζουν στο Αμερικάνικο Έθνος τουλάχιστον $193 δις τον χρόνο μόνο σε απολεσθέντα εισοδήματα, σύμφωνα με μια μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (National Institute of Mental Health - NIMH).
Η μελέτη αυτή, σύμφωνα πάντα με τον έγκυρο δικτυακό τόπο, δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2008 στο Αμερικάνικο Περιοδικό Ψυχιατρικής (the "American Journal of Psychiatry"). «Τα απολεσθέντα δυνητικά εισοδήματα, τα κόστη που συνδέονται με την θεραπεία των καταστάσεων που συνυπάρχουν, οι πληρωμές των κοινωνικών ασφαλίσεων, το κόστος των εγκλεισμών και άλλα, είναι μερικά μόνο από τα έμμεσα κόστη που συνδέονται με τις ψυχικές παθήσεις που είναι δύσκολο να προσδιοριστούν ποσοτικά» δήλωσε ο Thomas R. Insel, διευθυντής του NIMH. «Αυτή η μελέτη μας δείχνει ότι αυτή η πηγή έμμεσων δαπανών είναι συγκλονιστικά υψηλή» συνεχίζει ο κος  Thomas R. Insel.

Οι απευθείας δαπάνες, που συνδέονται με τις ψυχικές διαταραχές, όπως είναι τα φάρμακα, οι κλινικές επισκέψεις, η εισαγωγή στο νοσοκομείο, κλπ, είναι σχετικά εύκολο να προσδιοριστούν ποσοτικά, αλλά αυτές αποτελούν ένα σχετικά μικρό ποσοστό των οικονομικών βαρών που αυτές οι παθήσεις φορτώνουν στην κοινωνία. Τα έμμεσα κόστη, όπως τα απολεσθέντα εισοδήματα,  φαίνεται να ευθύνονται για πολύ μεγάλα ποσοστά, αλλά είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστούν και αν εκτιμηθούν.

Στην νέα μελέτη, ο Ronald C. Kessler, από το πανεπιστήμιο του Harvard και οι συνεργάτες του, ανάλυσαν τα δεδομένα από μια Εθνική έρευνα που έγινε το 2002 (National Comorbidity Survey Replication) και η οποία αφορούσε Αμερικανούς πολίτες ηλικίας 18 έως 64 ετών. Κάνοντας χρήση δεδομένων από 4982 ερωτηθέντες, οι ερευνητές υπολόγισαν την ποσότητα των εισοδημάτων που απωλέσθησαν την προηγούμενη χρονιά, από αυτή της έρευνας, ανάμεσα στους ανθρώπους που έπασχαν από σοβαρές ψυχικές διαταραχές, Οι σοβαρές ψυχικές διαταραχές αποτελούν μια μεγάλη γκάμα ψυχικών παθήσεων στις οποίες περιλαμβάνονται οι διαταραχές της ψυχικής διάθεσης και το άγχος, οι οποίες όμως έχουν επηρεάσει σοβαρά την ικανότητα ενός ανθρώπου να λειτουργήσει για 30 ημέρες τον χρόνο (αυτόν που προηγήθηκε της έρευνας). Επίσης σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται και εκείνες οι ψυχικές διαταραχές που συνδέονται με συμπεριφορές απειλητικές για την ζωή ενός ανθρώπου (αυτοκτονία) ή επανειλημμένες πράξεις βίας.

Το 86% των ερωτηθέντων ανάφερε ότι είχε εισοδήματα κατά την προηγούμενη χρονιά. Εκείνοι όμως που παρουσίασαν τις ψυχικές διαταραχές ανάφεραν σημαντικά λιγότερα εισοδήματα – περίπου $22,545 – σε σύγκριση με αυτούς που δεν παρουσίασαν ψυχικές διαταραχές, οι οποίοι είχαν εισοδήματα της τάξης των $38,852 κατά μέσο όρο. Κάνοντας προβολή αυτών των δεδομένων στο γενικό πληθυσμό, οι ερευνητές, υπολόγισαν ότι οι σοβαρές ψυχικές διαταραχές έχουν σαν αποτέλεσμα απώλειες σε εισοδήματα της τάξης των $193.2 δις τον χρόνο. Οι ερευνητές απέδωσαν περίπου το 75% του συνόλου στα μειωμένα εισοδήματα που είχαν οι άνθρωποι με σοβαρές ψυχικές διαταραχές και το 25% αποδόθηκε στις αυξημένες πιθανότητες που παρουσίαζαν αυτοί οι άνθρωποι να μην έχουν καθόλου εισόδημα.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης επιβεβαίωσαν την πεποίθηση που υπήρχε ότι οι ψυχικές διαταραχές συμβάλουν σε σημαντικές απώλειες της ανθρώπινης παραγωγικότητας» δήλωσε ο Kessler και συνέχισε: «αυτές οι εκτιμήσεις είναι πιθανά συντηρητικές, αφού η μελέτη δεν συμπεριέλαβε σε αυτή ανθρώπους που είναι στα νοσοκομεία ή στις φυλακές, ενώ περιλαμβάνει πολύ λίγους ανθρώπους που πάσχουν από αυτισμό, σχιζοφρένεια και άλλες χρόνιες ψυχικές παθήσεις που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα εργασίας ενός ατόμου. Έτσι οι πραγματικές απώλειες είναι πιθανά υψηλότερες από αυτές που υπολογίστηκαν».

Σχόλιο δικό μας

Αφού μιλήσαμε προηγουμένως για τις «κακές» προωθητικές ενέργειες των φαρμακευτικών εταιρειών και λαμβάνοντας υπόψη και την συγκλονιστική, κατά την άποψη μου, μελέτη που αφορά το κόστος των ψυχικών παθήσεων, μήπως θα πρέπει να ασχοληθούμε και με εκείνες τις δραστηριότητες που «προάγουν» τις ψυχικές διαταραχές; Πρόσφατα όλοι παρακολουθήσαμε στην τηλεόραση την παραγωγή και προώθηση ενός «παιχνιδιού», μέσα από το οποίο τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να «εκπαιδεύονται» στις δολοφονίες, την οργάνωση εγκλημάτων και άλλους «σύγχρονους» τρόπους που μπορεί να τα «βοηθούν» να σκοτώνουν την ώρα τους (με όλη την σημασία της λέξης σκοτώνω) και το μυαλό τους. Ίσως οι «επαΐοντες» να είδαν ότι όλα τα υπόλοιπα μέτρα (εντατικοποίηση της εργασίας, κατάργηση των ανθρώπινων σχέσεων, αύξηση του άγχους, κλπ) δεν φτάνουν για να μας «τρελάνουν» και αποφάσισαν να αρχίσουν από μικρότερες ηλικίες τις προσπάθειες τους. Αλήθεια θα επέμβουν τώρα ή αργότερα, όταν το κόστος θεραπείας των ανθρώπων με ψυχικές διαταραχές θα έχει περάσει τα «επιτρεπτά» όρια και επίπεδα;
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.