Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 00:37
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Ψυχική Υγεία
Αλάτι, το… αντικαταθλιπτικό
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo 
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων   
Δημοσιεύθηκε: Στις 16/03/2009 ώρα: 11:05
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Ότι το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση το γνωρίζαμε όλοι. Ότι μπορεί, όμως, να μας...φτιάχνει τη διάθεση, ούτε που το είχαμε φανταστεί.

Αμερικανοί επιστήμονες, μετά από πειράματα σε ποντίκια, διαπίστωσαν ότι το αλάτι ενδεχομένως λειτουργεί ως φυσικό αντικαταθλιπτικό.

Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα παρατήρησε ότι οι αρουραίοι που είχαν έλλειψη άλατος, απέφευγαν να κάνουν δραστηριότητες που συνήθως τους ευχαριστούσαν, γεγονός που αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κατάθλιψης.

«Πράγματα που υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι ευχάριστα για τα ποντίκια, δεν προκάλεσαν τον ίδιο βαθμό απόλαυσης. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι η ανεπάρκεια άλατος και η επιθυμία που συνδέεται με αυτή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ενός από τα πλέον χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κατάθλιψης», σχολιάζει η επικεφαλής της μελέτης ψυχολόγος Kim Johnson.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο οργανισμός χρειάζεται νάτριο προκειμένου να λειτουργήσει. Ωστόσο, η αυξημένη κατανάλωση αλατιού επηρεάζει αρνητικά  τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και καρδιακό επεισόδιο. Οι συστάσεις των ειδικών κάνουν λόγο για κατανάλωση το πολύ έως 6 γραμμάρια αλατιού την ημέρα.  

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως το αλάτι είναι εθιστικό. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι, αν και γνωρίζουν ότι κάνει κακό στην υγεία, συνεχίζουν να καταναλώνουν αλάτι αναζητώντας τρόφιμα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων που έκαναν, καταγράφηκαν οι ίδιες αλλαγές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου των ποντικιών που είτε λάμβαναν φάρμακα είτε είχαν έλλειψη άλατος.

«Αυτό μας δείχνει ότι η επιθυμία που συνδέεται με την έλλειψη αλατιού ενδεχομένως σχετίζεται με τους ίδιους μηχανισμούς στην εγκεφαλική δραστηριότητα που παρατηρούνται όταν υπάρχει κατάχρηση και εθισμός στα φάρμακα», δηλώνει η επικεφαλής της μελέτης.   

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, εκπρόσωπος του Consensus Action on Salt and Health, μιας ομάδας ειδικών που δραστηριοποιούνται στην ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους που έχει η αυξημένη κατανάλωση αλατιού, αναφέρει: «Το σώμα μας χρειάζεται μια πολύ μικρή ποσότητα αλατιού για να λειτουργήσει και σίγουρα όχι την ποσότητα που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε καθημερινά. Η μελέτη ενδεχομένως μας βοηθά να καταλάβουμε γιατί κάποιοι άνθρωποι εξακολουθούν να τρώνε πολύ αλάτι, αν και γνωρίζουν ότι κάνει κακό στην υγεία τους. Προσωπικά, όμως, δεν ένιωσα ποτέ ότι εμφανίζω σημάδια κατάθλιψης εάν δεν καταναλώνω πολύ αλάτι. Νομίζω ότι προκαλεί μεγαλύτερη κατάθλιψη το να έχεις ένα καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο από ό,τι το να αποφεύγεις να τρως πολύ αλάτι».

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Ψυχολογία και Συμπεριφορά» (Psychology and Behavior)

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.