Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 17:56
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Ψυχική Υγεία
Κατάθλιψη και Τρόπος ζωής
Επιμέλεια: Δημήτρης Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Medscape   
Δημοσιεύθηκε: Στις 18/03/2008 ώρα: 09:36
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Το ζήτημα της κατάθλιψης και της ψυχικής υγείας στους νέους είναι σήμερα ένα από τα λεγόμενα «σύγχρονα» προβλήματα. Σε ένα άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο Medscape (27 Νοεμβρίου 2007) η Kathi J. Kemper (MD, MPH), μας ενημερώνει και θέτει σημαντικά θέματα για το πρόβλημα της κατάθλιψης στους εφήβους.

Αρχικά μας υπενθυμίζει ότι η παιδιατρική κατάθλιψη είναι μια σοβαρή, συνήθης, επίμονη και επαναλαμβανόμενη κατάσταση. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η κατάθλιψη είναι η 2η συνιστώσα των παγκόσμιων προβλημάτων υγείας για ανθρώπους ηλικίας 15-44 ετών. Η κατάθλιψη επανεμφανίζεται μάλιστα στο 70% των ανθρώπων που έχουν επηρεαστεί από την πάθηση. Έτσι ακόμα και εκείνοι οι ασθενείς που έχουν βελτιώσει την κατάσταση τους θα πρέπει δραστικά να προσανατολιστούν σε συγκεκριμένες δραστηριότητες προκειμένου να βοηθήσουν στην πρόληψη επανεμφάνισης της νόσου.

Είναι επίσης σημαντικό να πούμε ότι, οι διαταραχές της ψυχικής διάθεσης έχουν διάφορους μη τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου στους οποίους περιλαμβάνεται το οικογενειακό ιστορικό, το φύλο και η φυλή. Πριν την εφηβεία, η εξάπλωση της ασθένειας είναι υψηλότερη στα αγόρια παρά στα κορίτσια, μετά την εφηβεία όμως τα ποσοστά στα κορίτσια είναι περίπου διπλάσια από εκείνα των αγοριών. Φαίνεται όμως ότι διαφορές υπάρχουν και ανάμεσα στις φυλές, αφού στους γηγενής αμερικάνους τα ποσοστά είναι υψηλότερα, ενώ οι ασιάτες καταγράφουν χαμηλότερα ποσοστά σε σύγκριση με τους λευκούς.

Σύμφωνα με την συγγραφέα του άρθρου πολλές διαταραχές της ψυχικής διάθεσης παρουσιάζουν υψηλό βαθμό συν-νοσηρότητας τόσο με την ψυχική υγεία όσο και με ιατρικά προβλήματα. Παραδείγματα είναι, κατά την συγγραφέα πάντοτε, το άγχος και η κατάχρηση ουσιών (ιδιαίτερα το κάπνισμα), όσον αφορά την ψυχική υγεία και η παχυσαρκία, ο χρόνιος πόνος, οι φλεγμονώδεις διαταραχές, ο καρκίνος, η αναιμία, και άλλα, όσο αφορά τα ιατρικά προβλήματα. Επίσης πρέπει να πούμε ότι η κατάθλιψη μπορεί να προκύπτει από την χρήση φαρμάκων.

Στην επισκόπηση του προβλήματος που η συγγραφέας κάνει, η προσπάθεια εστιάζεται κύρια στην προσέγγιση ενός ασφαλούς τρόπου ζωής και συμπληρωματικών θεραπειών που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ψυχική υγεία.

Η ολιστική προσέγγιση της υγείας απευθύνεται στην φυσική και πνευματική, καθώς και την ψυχική υγεία. Η συγγραφέας ασχολείται κύρια με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών επιλογών που ενισχύουν την ψυχική υγεία και αναφέρεται σε 5 κύριες κατηγορίες όπως:

    -   Τρόπος ζωής (διατροφή, άσκηση/ανάπαυση, περιβάλλον)
    -   Πνεύμα-σώμα (διαλογισμός)
    -   Βιοχημικά (διαιτητικά συμπληρώματα)
    -   Βιομηχανικά (μασάζ)
    -   Βιοενεργητική (βελονισμός)

Πίνακας 1. Ολιστική Υγεία -- Φυσικά, Ψυχικά, και Πνευματικά Χαρακτηριστικά

Θρεπτικό Συστατικό
Διατροφική Πηγή
Βιταμίνη B6
Φασόλια, ξηροί καρποί, όσπρια
Αυγά, κρέατα, Ψάρια
Ολικά σιτηρά, ενισχυμένο ψωμί και δημητριακά
Φολικά
Φασόλια και όσπρια
Εσπεριδοειδή και χυμοί
Πίτουρα σιταριού και άλλα ολικά σιτηρά
Πράσινα λαχανικά
Πουλερικά, χοιρινό, οστρακοειδή
Συκώτι
Βιταμίνη D
Ψάρια, έλαια ψαριών, στρείδια
Αγελαδινό γάλα, γάλα σόγιας, γάλα ρυζιού, και ορισμένα δημητριακά
Ασβέστιο
Γάλα, Γιαούρτι, βουτυρόγαλα, τυρί
Χυμός πορτοκαλιού ενισχυμένος με ασβέστιο
Πράσινα λαχανικά (μπρόκολα, κατσαρό λάχανο, φύλλα σινάπης, γογγύλια, και Κινέζικο λάχανο)
Σολωμός και σαρδέλες σε κονσέρβα με τα μαλακά τους κόκαλα, όστρακόδερμα
Αμύγδαλα, Βραζιλιάνικα φουντούκια
Ξερά φασόλια
Ψευδάργυρος
Βοδινό, χοιρινό, αρνί, στρείδια; Σκούρο κρέας πουλερικών
Φιστίκια, φιστικοβούτυρο, φουντούκια, και όσπρια (φασόλια)
Ενισχυμένα δημητριακά
Βασικά λιπαρά οξέα (ωμέγα-3 λιπαρά ιξέα, όπως το λινολενικό οξύ)
Ψάρια (τόνος, σολομός) έλαια ψαριών, σπόροι λιναριού, έλαιο λιναριού, έλαιο καρυδιού, και πράσινα λαχανικά
Τριπτοφάνη
Γαλοπούλα, κοτόπουλο, ψάρια
Γάλα, τυρί
Αυγά
σόγια,
tofu
Σπόροι σουσαμιού
Σπόροι νεροκολοκύθας
Καρυδιά, φυστίκια, φυστικοβούτυρο
Είναι γεγονός ότι το σύνολο των χαρακτηριστικών που αναφέρονται στον πίνακα 1, συνδέεται στενά με την ψυχική υγεία των ατόμων και αφορούν άμεσα τον τρόπο ζωής των σύγχρονων ανθρώπων
Σύμφωνα με την συγγραφέα σε μια 4ετή μελέτη που έλαβε χώρα στην Γερμανία, η εντατική θεραπεία με επίκεντρο τον τρόπο ζωής ήταν τόσο αποτελεσματική, όσο και η συμβουλή και η φαρμακοθεραπεία στην βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική, για παράδειγμα, αφού μας επιτρέπει να λαμβάνουμε τις βέλτιστες ποσότητες ουσιαστικών θρεπτικών συστατικών και να αποφεύγουμε τις τοξικές ουσίες. Κατά την άποψη της συγγραφέως η έκθεση μας στον σύγχρονο τρόπο ζωής, σε ασθένειες, σε φάρμακα, σε αλλεργίες ή άλλους περιβαλλοντολογικούς παράγοντες μπορεί να αυξάνει την ανάγκη για ειδικές θρεπτικές ουσίες υπό την μορφή συμπληρωμάτων. Είναι γνωστό εξ’ άλλου ότι τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την καλλίτερη δυνατή παραγωγή των νευρομεταβιβαστών που ευθύνονται για την ψυχική διάθεση, όπως είναι η σεροτονίνη (η οποία παράγεται από τριπτοφάνη, βιταμίνη Β και ψευδάργυρο). Ο πίνακας 2, καταγράφει ορισμένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ψυχική υγεία, καθώς και τις πηγές τους.

Είναι γνωστό επίσης ότι ευαισθησίες έναντι των τροφίμων μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην ψυχική διάθεση, καθώς και εξανθήματα, άσθμα και ρινόρροια. Περίπου το 6% των παιδιών και των έφηβων παρουσιάζουν αλλεργίες και ευαισθησίες σε τροφές, συμπεριλαμβανόμενου του γλουτενίου.

Επίσης οι επαγγελματίες της υγείας, κατά την άποψη της συγγραφέως, θα πρέπει να πειθούν και να ωθούν τους ασθενείς να αποφεύγουν τις τοξικές ουσίες. Μερικοί έφηβοι, για παράδειγμα, προσπαθούν να ελέγξουν την ψυχική τους διάθεση με τον καπνό, το αλκοόλ η την λήψη φαρμάκων. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τέτοιες ενέργειες βελτιώνουν την διάθεση βραχυχρόνια, αλλά μακροχρόνια τα αποτελέσματα είναι αρνητικά. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να συμπληρώσουμε και εμείς ότι, η αγωγή στα σχολεία για θέματα που αφορούν την κατάχρηση ουσιών, όπως ο καπνός και το αλκοόλ είναι δυστυχώς ανύπαρκτη, ενώ οι γονείς δεν αποτελούν πάντα το καλλίτερο παράδειγμα που θα έπρεπε να ακολουθήσει ένα παιδί.

Πίνακας 2. Επιλεγμένα θρεπτικά συστατικά, ουσιώδη για της ψυχική υγεία και οι πηγές προέλευσης τους

Φυσική Κατάσταση
Ψυχική Υγεία
Πνευματική υγεία
Δύναμη
Εμπιστοσύνη και κουράγιο
Πίστη
Ευελιξία
Προσαρμοστικότητα
Συγχώρεση
Ανθεκτικότητα
Ευδιαθεσία
Ελπίδα
Εστίαση
Εστίαση/ Προσοχή
Αγάπη
Εναρμόνιση
Αρμονία
Ευγένεια
Ελαστικότητα
Ελαστικότητα
Ευσπλαχνία / Γενναιοδωρία
Ομαδική εργασία
Κοινωνικό δίκτυο / δεξιότητες επικοινωνίας /Σύνδεση με την κοινότητα
Σύνδεση με μια υψηλότερη δύναμη


Η άσκηση είναι επίσης για αρκετούς ανθρώπους πολύ αποτελεσματική μέθοδος για να αναπτύξουν θετική ψυχική διάθεση. Τα παιδιά που δεν ασκούνται και κάνουν καθιστική ζωή παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Η μείωση της «καθιστικής δραστηριότητας» που συνδέεται με την τηλεόραση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και η αντικατάσταση τους με διάφορες δραστηριότητες και σωματική άσκηση, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην βελτίωση της ψυχικής διάθεσης των εφήβων. Επίσης η σωματική άσκηση βοηθάει στην μείωση της χρόνιας κόπωσης, βελτίωση της ακαδημαϊκής απόδοσης, βελτίωση του ύπνου, κλπ.

Η έλλειψη ύπνου είναι μια άλλη σημαντική παράμετρος που μπορεί να οδηγήσει σε χειροτέρευση της ψυχικής διάθεσης ενός ατόμου. Η αϋπνία είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα της κατάθλιψης. Πολλοί έφηβοι δεν κοιμούνται αρκετά και σίγουρα πρέπει να βοηθηθούν, ώστε να βοηθήσουν τον εαυτό τους να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.

Μερικοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στο να βελτιώσουμε τον ύπνο μας περιγράφεται ακολούθως:

  -  Να χρησιμοποιούμε το κρεβάτι μόνο για τον ύπνο
  -  Να απομακρύνουμε την τηλεόραση από την κρεβατοκάμαρα
  -  Να διασφαλίσουμε ότι το υπνοδωμάτιο είναι σκοτεινό και δροσερό
  -  Να κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο πριν πάμε στο κρεβάτι και να ακούμε χαλαρή μουσική
  -  Να διαβάζουμε θετικά ή εμπνευσμένα βιβλία

Τέλος η διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος είναι καθοριστικής σημασίας για την προώθηση, διατήρηση και αποκατάσταση υγιούς ψυχικής διάθεσης. Συζητήσεις σχετικά με την γνωστή επίδραση παραγόντων όπως ο ρατσισμός, η κατάχρηση εξουσίας, ο σεξισμός, η φτώχεια και η κοινωνική απομόνωση, έχουν γίνει πολλές φορές στο παρελθόν και είναι γνωστές οι επιπτώσεις τους στην ψυχική διάθεση των ανθρώπων. Δεν υπάρχουν όμως μόνο αυτά. Η συγγραφέας του άρθρου εστιάζει την προσοχή της και σε άλλους παραμέτρους που σχετίζονται με το περιβάλλον, όπως είναι για παράδειγμα το φως.

Είναι γνωστό για παράδειγμα ότι έχουν γραφεί χιλιάδες ποιήματα και τραγούδια σε όλες τις χώρες που υμνούν το φως του ήλιου και την ευτυχία που αυτό δίνει στους ανθρώπους, αλλά και την έλλειψη του φωτός που συνδέεται με την λύπη. Η Εποχική Συγκινησιακή Διαταραχή (Seasonal affective disorder - SAD) έχει περιγραφεί και είναι γνωστή. Τα σύγχρονα παιδιά λαμβάνουν πολύ λιγότερο ηλιακό φως σε σύγκριση με τους προγόνους μας, δηλώνει η συγγραφέας.

Το 2005 μια μέτα-ανάλυση κατάληξε στο συμπέρασμα ότι το λαμπερό φως για την μη εποχιακή κατάθλιψη έχει αποτελέσματα ισοδύναμα με εκείνα των περισσότερων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Σε μια τυχαιοποιημένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2006, το λαμπερό φως ήταν το ίδιο αποτελεσματικό με την φλουοξετίνη στην βελτίωση των συμπτωμάτων της Εποχιακής Συγκινησιακής Κατάθλιψης (67% ανταπόκριση στην θεραπεία και στα δυο). Η θεραπεία με φως μπορεί να είναι αποτελεσματική συμπληρωματική θεραπεία, που ενισχύει τα αποτελέσματα άλλων θεραπειών, δηλώνει η συγγραφέας του άρθρου. Μάλιστα το λαμπερό φως νωρίς το πρωί φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό.

Μια άλλη σημαντική, επιβαρυντική περιβαλλοντολογική παράμετρος, που επηρεάζει αρνητικά την ψυχική διάθεση είναι τα βαρέα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος και ο μόλυβδος, που συνδέονται με συμπτώματα κατάθλιψης. Επίσης η δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα συνδέεται με κατάθλιψη. Το να προσπαθούμε να εξαλείψουμε τις τοξίνες από το περιβάλλον μπορεί να είναι σημαντικό για την βελτίωση της ψυχικής μας διάθεσης. Ας σκεφτούμε, για παράδειγμα, τι ψυχική διάθεση έχουμε οι πολίτες της Αθήνας, κατά την διάρκεια των ημερών εκείνων που η ατμόσφαιρα της Αττικής είναι επιβαρημένη με το νέφος.

Εν κατακλείδι η κατάθλιψη είναι η 2η αιτία για ασθένεια και ανικανότητα ανάμεσα στους νέους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής (καλή διατροφή, άσκηση, ανάπαυση και ύπνος, αλλά και η έκθεση στο ηλιακό φως) είναι σημαντικοί παράμετροι που μπορεί να βοηθήσουν στην δημιουργία θετικής ψυχικής διάθεσης. Επιπλέον οι βοηθητικές - συμπληρωματικές θεραπείες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καταπολέμηση αυτής της σύγχρονης μάστιγας. Στο διαδίκτυο, παγκοσμία, υπάρχουν πολλές πηγές ενημέρωσης σχετικά με τα θέματα που η συγγραφέας έθιξε στο άρθρο, όπως ο ΠΟΥ, η Αμερικάνική Ακαδημία παιδιατρικών - Επιτροπή υγείας και περιβάλλοντος (American Academy of Pediatrics, Committee on Environmental Health), τα εθνικά ινστιτούτα για την ψυχική υγεία (National Institutes of Health, Institute on Mental Health, information on depression in children and adolescents), και άλλα.

Σίγουρα το θέμα δεν κλείνει με ένα άρθρο. Η κατάθλιψη, κατά την ταπεινή μας άποψη, είναι στενά συνδεδεμένη με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και η λογική αντιμετώπισης της δεν μπορεί να εναπόκειται απλά στην συνταγόγραφηση φαρμάκων. Ο ρόλος των επαγγελματιών της υγείας είναι κατά την άποψη μας κοινωνικός όχι μόνο όταν καλούνται να θεραπεύσουν, αλλά κύρια όταν καλούνται να κάνουν πρόληψη ενημερώνοντας τους πολίτες. Τα φαρμακεία λόγω της θέσης τους και της σχέσης τους με τους πολίτες θα μπορούσαν να πρωτοστατήσουν σε αυτή την ενημέρωση.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.