Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 02:58
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Ψυχική Υγεία
Αλλαγές στην ψυχιατρική πρακτική.
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Ελληνική & Διεθνής Αρθρογραφία   
Δημοσιεύθηκε: Στις 10/09/2008 ώρα: 09:46
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Όπως μας ενημερώνει το PharmaLive, μια αναφορά του επιστημονικού περιοδικού Archives of General Psychiatry, επισημαίνει ότι ένας φθίνων αριθμός ψυχιάτρων, που ασκούν ιδιωτική ψυχιατρική, φαίνεται να «καταφεύγει» στην ψυχοθεραπεία προς τους ασθενείς τους.
Η ψυχοθεραπεία υπήρξε μέρος της ψυχιατρικής πρακτικής για γενεές ψυχιάτρων, δηλώνουν οι συγγραφείς του άρθρου. Συνίστανται διάφορες μορφές ψυχοθεραπείας των ασθενών, είτε σαν μόνο-θεραπεία, είτε σε συνδυασμό με φάρμακα, που πάσχουν από σοβαρή κατάθλιψη, μετά-τραυματικό σύνδρομο, διπολικές διαταραχές και άλλες ψυχικές ασθένειες. Ακόμα, σε πείσμα της παραδοσιακής υπεροχής της ψυχοθεραπείας στην ψυχιατρική πρακτική και εκπαίδευση, υπάρχουν ενδείξεις μιας πρόσφατα παρατηρούμενης μείωσης στην παροχή ψυχοθεραπείας στους ασθενείς από τους ψυχιάτρους στις ΗΠΑ. Η τάση αυτή οφείλετε, κατά τους συγγραφείς του άρθρου, στις πολιτικές αποζημίωσης που ευνοούν τις βραχυχρόνιες επισκέψεις των ασθενών στους ψυχιάτρους και όχι την ψυχοθεραπεία και την είσοδο νεότερων ψυχοτρόπων φαρμάκων με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι συγγραφείς (Ramin Mojtabai, M.D., Ph.D., από το the Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, στην Βαλτιμόρη, και ο Mark Olfson, M.D., M.P.H., από το πανεπιστημιακό ιατρικό κέντρου του Columbia και του ψυχιατρικού Ινστιτούτου της Νέας Υόρκης «New York State Psychiatric Institute») ανέλυσαν τις τάσεις στην ψυχοθεραπεία χρησιμοποιώντας δεδομένα από Εθνικές έρευνες σε ιδιώτες ψυχιάτρους, από το 1996 έως το 2005.

Για πάνω από 10 χρόνια, η ψυχοθεραπεία παρέχονταν σε 5.597 (34%) από τις 14.108 επισκέψεις που διαρκούσαν περισσότερο από 30 λεπτά. Το ποσοστό των επισκέψεων που περιελάμβανε ψυχοθεραπεία μειώθηκε από το 44,4% το 1996-1997 στο 28,9% το έτος 2004-2005. Αυτές οι αλλαγές συμπίπτουν με τις αλλαγές που εφαρμόστηκαν στο σύστημα αποζημίωσης, την αύξηση στην διαχείριση της φροντίδας των ψυχιατρικά ασθενών και την συνταγογράφηση φαρμάκων, τονίζουν οι συγγραφείς.

Ο αριθμός των ψυχιάτρων που παρέχουν ψυχοθεραπεία σε όλους τους ασθενείς τους έχει μειωθεί, μέσα στην ίδια χρονική περίοδο, από το 19,1% στο 10,8%. Οι ψυχίατροι που παρέχουν ψυχοθεραπεία στους ασθενείς βασίζονται κύρια σε ασθενείς που πληρώνουν οι ίδιοι την ιατρική πράξη, έχουν λιγότερες επισκέψεις και συνταγογραφούν λιγότερα φάρμακα στις επισκέψεις τους σε σύγκριση με τους ψυχιάτρους που παρέχουν λιγότερο συχνά ψυχοθεραπεία.

Αυτές οι τάσεις, υπογραμμίζουν οι συγγραφείς, δηλώνουν μια σημαντική αλλαγή στο περιεχόμενο της έξω-νοσοκομειακής  ψυχιατρικής φροντίδας στις ΗΠΑ και συνεχίζουν την μετατόπιση προς την «φαρμακοποίηση» της ψυχιατρικής πρακτικής. Τέλος οι συγγραφείς τονίζουν ότι η μελλοντική γενιά ψυχιάτρων θα αντιμετωπίσει μια σημαντική πρόκληση που θα περιλαμβάνει, πιθανά, την διατήρηση του επαγγελματικού τους ρόλου, σαν επαγγελματίες που ολοκληρώνουν-ενσωματώνουν τις βιολογικές και ψύχο-κοινωνικές προοπτικές, ενώ εργάζονται μέσα στους περιορισμούς των ισχυρών δυνάμεων της αγοράς που αποτελούνται από αυτούς που πληρώνουν (ασφαλιστικά ταμεία) και διαχειρίζονται την υγειονομική φροντίδα, προκειμένου να εφαρμόσουν τις προόδους στην διάγνωση και θεραπεία των ψυχικών διαταραχών.

Σχόλιο δικό μας

Τα προβλήματα που γεννά στον χώρο της υγείας η ολοκληρωτική επικράτηση της αντίληψης που καθιερώνει την οικονομική δραστηριότητα σαν τον τελικό υπέρτατο σκοπό της κοινωνικής δραστηριότητας.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.