Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 00:54
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Ψυχική Υγεία
Η φροντίδα ψυχικής υγείας στις ΗΠΑ
Επιμέλεια: Δημήτρης Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Health Affairs   
Δημοσιεύθηκε: Στις 11/06/2009 ώρα: 11:35
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Φαίνεται ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ, χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες εκείνες που αφορούν την ψυχική υγεία. Πράγματι οι υπηρεσίες αυτές αυξήθηκαν κατά 65% την δεκαετία που μας πέρασε, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το επιστημονικό περιοδικό «Health Affairs» στο τεύχος του Μαΐου-Ιουνίου.
73% περισσότεροι ενήλικες και 50% περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούν ψυχοτρόπα φάρμακα σύμφωνα με μελέτη που αναφέρει το παραπάνω επιστημονικό περιοδικό. Αυτή η αυξητική τάση οφείλεται, κατά τους ερευνητές, όχι τόσο στην «ευκολία» που έχουν οι γιατροί να συνταγογραφούν τα εν λόγω σκευάσματα, όσο  στην βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών σε αυτές τις υπηρεσίες γενικότερα, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες αποφάσισαν να τις προσφέρουν. Για παράδειγμα η πρόσβαση παιδιών σε υπηρεσίες υγείας αυξήθηκε μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος «Children’s Health Insurance Program» (CHIP). Έτσι ο αριθμός των παιδιών που διαγνώστηκαν με ψυχικές διαταραχές και θεραπεύτηκαν διπλασιάστηκε μεταξύ του 1996 και 2006. Φυσικά η κατάσταση είναι αντιφατική, όπως δηλώνει και ο καθηγητής Glied από το τμήμα πολικής της υγείας και management του πανεπιστημίου Columbia. Και είναι αντιφατική γιατί, όπως δηλώνει πάντα ο καθηγητής, από την μια η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επεκτείνει τα ασφαλιστικά της προγράμματα, αλλά από την άλλη όλο και περισσότεροι άνθρωποι χάνουν την δουλειά τους και επομένως και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και φυσικά την φροντίδα υγείας που έχουν ανάγκη.

Δεν ξέρουμε τι απόλυτους αριθμούς αντιπροσωπεύουν τα ποσοστά που αναφέρονται παραπάνω, αλλά σίγουρα ο διπλασιασμός των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας δεν πρόκειται να είναι αμελητέο νούμερο. Μετά από όλα αυτά έρχεται αυθόρμητα ένα ερώτημα στο στόμα μας: Η αύξηση της εγκληματικότητας ή των «βίαιων» αντιδράσεων των πολιτών είναι θέμα των «μειοψηφιών» ή αποτέλεσμα των αποφάσεων που λαμβάνουν και των πολιτικών που εφαρμόζουν οι «πλειοψηφίες» μέσα από την «συντεταγμένη» πολιτεία;

Την απάντηση την δίνει ή ίδια η μελέτη λίγο παρακάτω όταν αναφέρει ότι, «πολλοί περισσότεροι άνθρωποι με σοβαρές ψυχικές ασθένειες υπόκεινται σε φυλάκιση ή εγκλεισμό». Συγκεκριμένα οι συγγραφείς εκτιμούν ότι 7% των ανθρώπων με ψυχικές ασθένειες που «επιμένουν» στον χρόνο, μπαίνουν φυλακή κάθε χρόνο. Μετά από αυτό, φαντάζομαι ότι εμείς οι καθώς πρέπει, έντιμοι και φιλήσυχοι πολίτες πρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι και να Δοξάζουμε τον πολιτισμό που έχουμε δημιουργήσει.

Βοηθώντας τους ψυχικά ασθενείς ανθρώπους να βρουν εργασία θα μπορούσε να σημαίνει $368 εκατομμύρια λιγότερα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ κάθε έτος, μας λένε οι ερευνητές. Οι έρευνες δείχνουν ότι το 70% των ανθρώπων που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές επιθυμεί να εργαστεί. Ο Drake και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι η εργασία σε συνδυασμό με την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας σε ψυχικά ασθενείς πολίτες έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνει την αίσθηση οικονομικής ασφάλειας και όπως μας λεει ό Drake, καθηγητής ψυχιατρικής από την ιατρική σχολή του Dartmouth, το να δίνεις στους ανθρώπους που έχουν ψυχικές διαταραχές την δύναμη να αισθανθούν οικονομικά ασφαλείς μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους κτίζοντας την αυτό-εκτίμηση και βοηθώντας τους να θεραπευτούν.

Τελικά όπου και να στρέψει κάποιος το κεφάλι του, μέσα στην σύγχρονη κοινωνία, θα διαπιστώσει τα κενά που αυτή αφήνει πίσω της και στον τομέα της ψυχικής υγείας. Ελπίζω η ταχεία εξέλιξη του πολιτισμού μας και η ταχύτατη οικονομική ανάπτυξη που εύχονται και επιδιώκουν οι «ειδήμονες» της οικονομίας και την πολιτικής, να μην αυξήσει δραματικά και τα ποσοστά των ανθρώπων που υπόκεινται σε φυλάκιση ή εγκλεισμό. Αν υπερισχύσουν τα απαισιόδοξα σενάρια προβλέπω τα παιδιά μας να δουλεύουν για να κτίζουν φυλακές και νοσοκομεία. …θα έχουμε όμως ανάπτυξη.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.