Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 03:24
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Ψυχική Υγεία
Μοναξιά και νοητική άνοια
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: BBC   
Δημοσιεύθηκε: Στις 14/08/2009 ώρα: 13:57
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Οι άνθρωποι εκείνοι που παρουσιάζουν συγκεκριμένο χαρακτηριστικό γονιδιακό ελάττωμα και ζουν μόνοι κατά την μέση ηλικία, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν νοητική άνοια. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για εκείνους που δεν έχουν ταίρι ή είναι χήροι και χήρες, μας λέει το Σουηδικό Ινστιτούτο Karolinska.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο κυριότερος γενετικός παράγων κινδύνου είναι το γονίδιο που ονομάζεται APOE variant 4. Όμως υπάρχουν και ευχάριστα νέα αφού οι ειδικοί από το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να μειώσει κανείς τον κίνδυνο να υποστεί νοητική άνοια.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε, ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από νοητική άνοια έχει αυξηθεί και αναμένεται να αυξηθεί δραματικά μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Οι ερευνητές μελέτησαν 2000 άντρες και γυναίκες από την ανατολική Φινλανδία ηλικίας 50 ετών περίπου και μελέτησαν πάλι αυτούς τους ανθρώπους 21 χρόνια αργότερα. Συγκεκριμένα οι ερευνητές μελέτησαν την οικογενειακή τους κατάσταση (παντρεμένοι, διαξευγμένοι, χήροι ή χήρες) και επίσης διεξήγαγαν γενετικά τεστ για να διαπιστώσουν πόσοι από αυτούς ήταν φορείς του γονιδίου APOE variant 4. Φάνηκε ότι οι άνθρωποι που ζουν μόνοι τους κατά την μέση ηλικία έχουν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν την νόσο της νοητικής άνοιας σε σύγκριση με εκείνους τους μεσήλικες που ζουν με τον σύντροφο τους.

Οι χήροι και οι χήρες παρουσιάζουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο, τριπλάσιο σε σύγκριση με αυτούς που ζουν με το ταίρι τους, να υποστούν νοητική άνοια. Τον μεγαλύτερο κίνδυνος τον έχουν πάντως εκείνοι που είναι φορείς του γονιδίου APOE variant 4 και έχουν χάσει τους συντρόφους τους.

Η ομάδα των ερευνητών υπό τον δόκτορα Krister Hakannson, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά για την πρόληψη της νοητικής άνοιας και γενικότερα της μείωσης της νοητικής λειτουργίας που παρατηρείται σε αρκετούς ανθρώπους. Οι ερευνητές δήλωσαν ακόμα ότι η διαδικασία υποστήριξης των ανθρώπων που έχουν χάσει τον σύντροφο τους μπορεί να βοηθήσει ώστε να καθυστερήσει ή να αποφευχθεί η εμφάνιση της νόσου. Φαίνεται ότι η συμβίωση με το ταίρι μας μπορεί να δημιουργεί κοινωνικές και νοητικές προκλήσεις που ασκούν προστατευτική δράση ενάντια στην μείωση της νοητικής λειτουργίας, δήλωσαν στο «British Medical Journal», οι ερευνητές.

Όσο για την επίδραση του γονιδίου που προαναφέραμε στην εξέλιξη της νόσου η δόκτωρ Susanne Sorensen επικεφαλής της έρευνας, στο Ηνωμένο Βασίλειο, της εταιρείας για την νόσο του Alzheimer δήλωσε ότι, το γονίδιο είναι μόνο μια από τις παραμέτρους που επηρεάζουν την συνολική πιθανότητα εμφάνισης της νόσου και πρόσθεσε ότι, οι ενδείξεις μας λένε ότι το να παραμείνει κάποιος κοινωνικά δραστήριος μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου και φυσικά το να μείνει μαζί με κάποιον άλλο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το επιτύχει. Οι μοναχικοί άνθρωποι, συμπλήρωσε ή διακεκριμένη επιστήμονας, δεν πρέπει να ανησυχούν, αφού υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να μειώσει κανείς τον κίνδυνο της νοητικής άνοιας. Η διατροφή για παράδειγμα και συγκεκριμένα η μεσογειακή δίαιτα, αλλά και η σε τακτικά επαναλαμβανόμενη διαστήματα άσκηση και παρακολούθηση της πίεσης και της χοληστερόλης στο αίμα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά δήλωσε η συγκεκριμένη επιστήμονας.

Η παραπάνω έρευνα και οι δηλώσεις των ειδικών επιστημόνων, δεν αποτελούν, κατά την άποψη μας, τίποτα άλλο από μια ακόμα ένδειξη της ανάγκης να διατηρήσουμε άλλους ρυθμούς από αυτούς που η σύγχρονη ζωή επιτάσσει. Στην αυξανόμενη πίεση για ατομικότητα πρέπει να αντιτάξουμε μια νέα συλλογικότητα, μια συλλογικότητα που αναδεικνύει την προσωπικότητα και την κοινωνική διάσταση της ανθρώπινης δραστηριότητας. Φαίνεται ότι το μόνο που έχει να χάσει ο σύγχρονος άνθρωπος, αντιστεκόμενος σε όλη αυτή την πίεση που οδηγεί στην ανάδειξη ενός αρρωστημένου εγώ, είναι ο κίνδυνος να αρρωστήσει.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.