Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 01:44
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Ψυχική Υγεία
Τα επίπεδα χοληστερόλης και ο κίνδυνος του Alzheimer
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: CORDIS   
Δημοσιεύθηκε: Στις 05/10/2009 ώρα: 10:00
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Σύμφωνα με το Cordis, o κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου Alzheimer και της ανίας είναι μεγαλύτερος για εκείνους τους ανθρώπους που έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τους στην ηλικία των 40, σε σχέση με εκείνους που τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τους είναι σε κανονικά επίπεδα.
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δημοσιέυτηκαν στο περιοδικό Dementia & Geriatric Cognitive Disorders. Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μέρος αυτής της μελέτης χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Marie Curie Early Stage Training (EST).

Οι ερευνητές από το Kaiser Permanente Division of Research στις ΗΠΑ και το πανεπιστήμιο Kuopio στην Φινλανδία αξιολόγησαν τα δεδομένα που έλαβαν από 9.844 άνδρες και γυναίκες που ήταν πάνω από 40 ετών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους ο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου του Alzheimer αργοτερα στην ζωή τους ήταν αυξημένος κατά 66% όταν οι άνθρωποι αυτοί είχαν επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα που υπερέβαιναν τα 240 mg/dL.

Οι ερευνητές βρήκαν όμως ότι πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου κατά 52% υπήρχαν και σε ανθρώπους των οποίων τα επίπεδα χοληστερόλης βρίσκονταν σε επίπεδα της τάξης του 200 to 239 mg/dL. Επίσης οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι η αγγειακή ανία συνδέεται με τα προβλήματα που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο.

Όπως δήλωσε ο Dr Rachel Whitmer από το «Kaiser Permanente Division of Research», «η μελέτη μας έδειξε ότι ακόμα και μέτρια αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στην ηλικία των 40 δημιουργούν μεγαλύτερο κίνδυνο για νόσο του Alzheimer και αγγειακή ανία μερικές δεκαετίες αργότερα στην ζωή τους». «αν λάβουμε υπόψη μας ότι περίπου 100 εκατομμύρια Αμερικανών έχουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης ή επίπεδα που βρίσκονται κοντά στα όρια, αυτό είναι ένα ενοχλητικό εύρημα». Όπως επίσης επισημαίνουν οι ερευνητές τα καλά νέα βρίσκονται στο γεγονός ότι, «αυτό που κάνει καλό στην καρδιά κάνει καλό και στο μυαλό» και επομένως μπορούν να αντιμετωπιστούν με την υιοθέτηση υγιέστερου τρόπου ζωής από τους πολίτες.

Η άνια και τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι και τα δύο σημαντικά προβλήματα υγείας και μοιράζονται ορισμένους παράγοντες κινδύνους και συχνά εκδηλώνονται ταυτόχρονα αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους. απαιτείται λοιπόν μια ολιστική προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη της τα κύρια προβλήματα υγείας ταυτόχρονα προκειμένου να διαχειριστούμε αποτελεσματικά αυτές τις παθήσεις.

Τέλος, όπως σημειώνεται και στο άρθρο, στην μελέτη διαπιστώνεται η σχέση μεταξύ υψηλής χοληστερόλης και της πνευματικής άνιας, αλλά δεν έχουν διερευνηθεί οι μηχανισμοί που συνδέουν τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και άνιας.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.