Σαββάτο 31 Οκτωβρίου 2020 18:07
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Ψυχική Υγεία
Οι άνθρωποι που πάσχουν απο σχιζοφρένεια δεν σκοτώνουν τους ξένους
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Reuters Health   
Δημοσιεύθηκε: Στις 03/11/2009 ώρα: 11:27
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Όπως μας ενημερώνει το πρακτορείο Reuters Health, οι έρευνες δείχνουν ότι οι ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια σπάνια διαπράττουν ανθρωποκτονίες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, βασιζόμενοι στα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από επτά μελέτες σε τέσσερις χώρες, ότι οι πιθανότητες ενός ατόμου με σχιζοφρένεια να σκοτώσει έναν ξένο ήταν 1 στα 14 εκατομμύρια άτομα ετησίως.
Θα μπορούσαμε δηλαδή να πούμε ότι, αυτοί οι ασθενείς  είναι λιγότερο «σχιζοφρενείς» σε σύγκριση με αυτούς που θεωρούνται «νορμάλ», συμπληρώνουμε εμείς. Μάλιστα ο κίνδυνος φαίνεται να είναι πολύ μικρότερος όταν η ψυχική αυτή διαταραχή αντιμετωπίζεται με αντί-ψυχωσικά φάρμακα. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν 42 επεισόδια στα οποία κάποιος ασθενής με σχιζοφρένεια έτυχε να σκοτώσει έναν άγνωστο, διαπίστωσαν ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των δραστών δεν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με τα κατάλληλα φάρμακα. Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι "εξαιρετικά σπάνιο" για κάποιον που πάσχει από σχιζοφρένεια να σκοτώσει έναν άγνωστο - και ότι η έγκαιρη έναρξη, αλλά και η συνέχεια της θεραπείας θα μπορούσαν να κάνουν αυτά τα συμβάντα ακόμα σπανιότερα.

Η σχιζοφρένεια είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου που κάνει τους ανθρώπους να αποσπώνται από την πραγματικότητα, και παρουσιάζουν συμπτώματα όπως παραισθήσεις, παράνοια και ασυνήθιστες σκέψεις και αντιλήψεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι με σχιζοφρένεια δεν έχουν βίαιη συμπεριφορά, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι οι πάσχοντες από αυτή την διαταραχή έχουν περισσότερες πιθανότητες, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έχουν αυτή την διαταραχή, να διαπράξουν βίαια εγκλήματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν ένα άτομο με σχιζοφρένεια κάνει κατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ, ή έχει ιστορικό της βίας, προτού αναπτυχθεί η συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή στον εγκέφαλο.

Τα άτομα με σχιζοφρένεια, ενώ αντιπροσωπεύουν περίπου το 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού, εκτιμάται ότι διαπράττουν το 6,5% των ανθρωποκτονιών σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το Δρ Olav Nielssen από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, ο οποίος ήταν και επικεφαλής ερευνητής στη μελέτη.

Είναι όμως συνταρακτικό το γεγονός ότι, σύμφωνα με όσα είπε ο κος Nielssen στο Reuters Health, τα περισσότερα από τα θύματα, είναι μέλη της οικογένειας, και το ήμισυ σχεδόν από αυτούς τους ψυχικά ασθενείς που διέπραξαν το έγκλημα, δεν είχε ποτέ υποβληθεί σε θεραπεία.

Ο δρ. Nielssen δήλωσε ότι θα πρέπει οι υπάρχοντες νόμοι, που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στην Αυστραλία και στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ και δεν ευνοούν την έγκαιρη έναρξη της θεραπείας, να μεταβληθούν προκειμένου να λαμβάνουν υπόψη τους την ανάγκη του ατόμου να υποστεί θεραπεία και την δυνατότητα που αυτό έχει να την αρνηθεί.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.