Σαββάτο 31 Οκτωβρίου 2020 17:34
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Ψυχική Υγεία
Η χρήση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Reuters   
Δημοσιεύθηκε: Στις 09/06/2010 ώρα: 14:52
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Η πλέον διάσημη κατηγορία φαρμάκων παραμένει η κατηγορία των SSRIs, μια κατηγορία αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, όπως μας ενημερώνει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν πολλά γνωστά αντικαταθλιπτικά τα οποία υπάρχουν και συνταγογραφούνται και στην Ελληνική αγορά.
Όπως όμως μας ενημερώνει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, σε έρευνα που έγινε ανάμεσα σε 1500 αναγνώστες μιας καταναλωτικής ομάδας, οι ασθενείς που έπασχαν από κάποιας μορφής κατάθλιψη, βελτίωσαν την ψυχική τους κατάσταση, μετά από 7 συνεδριάσεις «λόγο-θεραπείας», τόσο, όσο σαν να ελάμβαναν φάρμακα. Μάλιστα το θετικό αυτό αποτέλεσμα ήταν ανεξάρτητο από την κατηγορία που ανήκε ο θεραπευτής. Δηλαδή το αποτέλεσμα ήταν θετικό ανεξάρτητα από το αν ο θεραπευτής ήταν ψυχίατρος, ψυχολόγος ή κοινωνιολόγος (social worker).

Επίσης, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο μας ενημερώνει ότι, στο 80% των ανθρώπων που διαγνώσθηκαν με κατάθλιψη ή άγχος, συνταγογραφήθηκαν αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Οι ασθενείς ήταν ευτυχέστεροι, σύμφωνα πάντα με την έρευνα που δημοσιεύει το Reuters, με τα αντικαταθλιπτικά εκείνα που ανήκουν στην κατηγορία των επιλεκτικών αναστολέων Πρόσληψης της Σεροτονίνης, ενώ παραπονέθηκαν για περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες για εκείνα τα αντικαταθλιπτικά που ανήκουν στην κατηγορία των αναστολέων πρόσληψης Σεροτονίνης - Νορεπινεφρίνης.

Το ερώτημα φυσικά είναι γιατί οι άνθρωποι αναπτύσσουν κατάθλιψη σε μεγάλο ποσοστό μέσα στις σύγχρονες κοινωνίες; Δεν είμαι αρμόδιος για να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα. Όμως το γεγονός ότι η λογοθεραπεία αποτελεί ισοδύναμη λύση με την φαρμακευτική αγωγή, με κάνει να σκέφτομαι ότι ίσως ο διάλογος αποτελεί λύση σε ένα πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια το έχουμε αγνοήσει.
Δηλαδή την κοινωνικότητα. Φαίνεται ακόμα, από την μελέτη, ότι η ανάγκη του να μιλήσουμε είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική μας υγεία. Η σύγχρονη όμως κοινωνία λύνει τα προβλήματα της με πολύ διαφορετικό, όσο και απλό τρόπο. Αυξάνει την παραγωγικότητα της εργασίας (αυτή είναι σύγχρονη «σικ» έκφραση) και μετά φροντίζει να παράγει αρκετά αντικαταθλιπτικά που βοηθούν και στην διατήρηση της εργασιακής μας ικανότητας, αλλά συμβάλλουν και στην αύξηση του ΑΕΠ.

Ειλικρινά θεωρώ ότι αυτή η αντίφαση, όπως και άλλες παρόμοιες αντιφάσεις που έχουμε κατά καιρούς απαριθμήσει, πρέπει να μας κατατάσσουν στην 1η θέση ανάμεσα σε όλο το ζωικό βασίλειο. Κανένα άλλο ζώο δεν έχει την δυνατότητα να δημιουργεί με την ευφυΐα του τέτοια επιτεύγματα και ταυτόχρονα με την βλακεία του να τα ακυρώνει.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.