Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 04:55
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Ψυχική Υγεία
Ενας στους δύο πολίτες εμφανίζει μελαγχολία καθημερινά
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo.gr 
Πηγή: ToVima.gr   
Δημοσιεύθηκε: Στις 17/10/2011 ώρα: 16:53
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Τη χειρότερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ περνά σήμερα η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. Τέσσερις δομές έχουν ήδη διακόψει τη λειτουργία τους και δεκάδες άλλες θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με τις προβλέψεις των εκπροσώπων του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩΣ».

Ερευνα που διεξήχθη σε 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδειξε ότι σε κάθε αύξηση κατά 1% της ανεργίας αντιστοιχεί αύξηση κατά 0,79% στις αυτοκτονίες και κατά 0,79% στις ανθρωποκτονίες. Στοιχεία που αφορούν την κατάσταση στην Ελλάδα δείχνουν ότι ο ένας στους δύο πολίτες είναι μελαγχολικός ή «πεσμένος», σε καθημερινή βάση, για δύο τουλάχιστον εβδομάδες. «Τη στιγμή που περνούν σκέψεις αυτοκτονίας από το μυαλό ενός στους πέντε από τους ανθρώπους που βρίσκονται σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια, το ελληνικό κράτος πρόνοιας διαλύεται», σημειώνουν οι κ.κ. Μ. Θεοδωρουλάκης και Π. Χονδρός, πρόεδρος και γενικός γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου ΑΡΓΩΣ

Ενδεικτικά αναφέρουν στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) σύμφωνα με τα οποία άτομα με μεγάλη οικονομική δυσχέρεια εμφανίζουν μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο σε ποσοστό τριπλάσιο (20,9%) συγκριτικά με αυτούς που έχουν λιγότερα οικονομικά προβλήματα (6,2%). Οι δύο στους δέκα (21,2%) έχουν σκέψεις αυτοκτονίας, ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με εκείνο των ατόμων που δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα (7,4%). Οι άνθρωποι αυτοί αναζητούν, χωρίς αποτέλεσμα, υπηρεσίες υποστήριξης.

«Δυστυχώς, στην Ελλάδα του μνημονίου αντί να φροντίζουμε για την αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και την υποστήριξη των ανέργων και των οικογενειών σε κρίση, οι πολιτικές του υπουργείου Οικονομικών οδηγούν σε οριστικό λουκέτο τις 210 δομές του προγράμματος Ψυχαργώς», δηλώνουν οι εκπρόσωποι του Δικτύου, και προσθέτουν: «Εξαιτίας της περικοπής 36,8 εκατ. ευρώ από τον κωδικό (ΚΑΕ) 2544 και τη μείωση του προϋπολογισμού από 82 εκατ. ευρώ σε 45 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει ήδη απορροφηθεί το πρώτο εξάμηνο, αδυνατούμε πλέον να εξασφαλίσουμε τη λειτουργίας των Μονάδων Ψυχικής Υγείας των ΝΠΙΔ».

Η αδυναμία της συνέχισης λειτουργίας των Μονάδων _ εξηγούν _ προκύπτει από την έλλειψη βασικών προμηθειών (τρόφιμα, φάρμακα, χαρτικά, καθαριστικά), την αδυναμία κάλυψης των προβλεπόμενων προϋποθέσεων σε θεραπευτικό επίπεδο, αφού οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι και αποχωρούν καθημερινά, αλλά και σε επίπεδο απλής διαμονής, αφού πλέον πολλοί λογαριασμοί είναι ανεξόφλητοι και πολλοί ιδιοκτήτες κτιρίων προχωρούν σε εξώσεις. Τα χρέη ήδη αγγίζουν τα 22 εκατ. ευρώ.
«Η συνεχής όξυνση των παραπάνω προβλημάτων μοιραία οδηγεί, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, στο κλείσιμο 210 μονάδων ψυχικής υγείας, στην διακοπή εργασίας 3.050 επαγγελματιών ψυχικής υγείας και στην επιστροφή στα ψυχιατρεία 1500 ψυχικά πασχόντων που φιλοξενούνται στις στεγαστικές δομές», επισημαίνουν.

Οι εκπρόσωποι του Δικτύου δηλώνουν ότι θα καταθέσουν Μηνυτήριας Αναφοράς στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κατά παντός υπευθύνου «... για έκθεση σε κίνδυνο της ζωής και της υγείας όλων των εξυπηρετούμενων των παραπάνω μονάδων».

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.