Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020 08:08
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Ψυχική Υγεία
Η «μεγάλη οθόνη» ως θεραπευτική προσέγγιση
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo.gr 
Πηγή: Ert.gr   
Δημοσιεύθηκε: Στις 08/10/2012 ώρα: 09:59
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Την τέχνη και τον κινηματογράφο επιστρατεύουν ψυχολόγοι, για την αντιμετώπιση του άγχους, της ανασφάλειας, της κατάθλιψης και, γενικότερα, της έλλειψης ψυχικής ανάτασης στους δύσκολους καιρούς μας.
Το νέο ισχυρό όπλο, που χρησιμοποιούν ορισμένοι ψυχολόγοι - θεραπευτές, λέγεται «κινηματογραφοθεραπεία» και ήδη εφαρμόζεται στις Η.Π.Α. και τη Μεγάλη Βρετανία, με αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα.

Η νέα θεραπευτική μέθοδος αρχίζει, τώρα, να εφαρμόζεται και στη χώρα μας, σε ομάδες ανθρώπων, που επιθυμούν να αντιμετωπίσουν τα αγχογενή προβλήματα της καθημερινότητας τους.

«Μέσα από τη διαδικασία της κινηματογραφοθεραπείας, ο ψυχολόγος επιλέγει για τον συμβουλευόμενο ή για την ομάδα των συμβουλευομένων μια ταινία, η οποία σχετίζεται με τα θέματα που επεξεργάζονται σε εκείνη τη φάση της θεραπείας» τονίζει η  ψυχολόγος υγείας Άννα Χατζηδημητρίου, διευθύντρια κέντρου ψυχολογίας, και συμπληρώνει «δεν συνίσταται στον καθένα να δουλέψει με μια ταινία μόνος του ή στον κάθε σύμβουλο ψυχικής υγείας να χρησιμοποιήσει το “εργαλείο” αυτό με τους πελάτες του».

Η κινηματογραφοθεραπεία εφαρμόζεται από εξειδικευμένους ψυχολόγους - θεραπευτές και μπορεί να δώσει στον θεραπευόμενο τη διορατικότητα, που ίσως του λείπει, να τον βοηθήσει να καταλάβει καλύτερα την προσωπικότητά του και να δημιουργήσει σημαντικές θεραπευτικές μεταφορές, που θα αντιπροσωπεύουν την ουσία του θέματος, που αντιμετωπίζει.

«Η κινηματογραφοθεραπεία είναι πολύ περισσότερα από τα να δεις απλά μια ταινία. Περιλαμβάνει τη μετέπειτα ψυχολογική – θεραπευτική συζήτηση πάνω στην ταινία, εστιάζοντας σε θέματα όπως είναι οι πιθανές ταυτίσεις με τους κινηματογραφικούς χαρακτήρες, μέσω στοχευμένων ερωτήσεων και μεταφορών» αναφέρει η Ελίνα Πανταλέων, συμβουλευτική ψυχολόγος και η πρώτη, που εφαρμόζει στην Ελλάδα τη νέα μέθοδο.

Πώς μπορεί μια ταινία να βοηθήσει θεραπευτικά
Σύμφωνα με τους θεραπευτές, η ταινία:
- Ανοίγει «ένα νέο χώρο» για συζήτηση. Ο χώρος αυτός μπορεί να είναι ανάμεσα στον ψυχολόγο και τον συμβουλευόμενο, αλλά και ανάμεσα στον συμβουλευόμενο και την οικογένειά του.
- Συμβάλλει στην επικοινωνία και τη συνοχή της θεραπευτικής ομάδας.
- Βοηθάει άτομα, που δυσκολεύονται, να κατανοήσουν κάποιο πρόβλημά τους, να το δουν και να το αναγνωρίσουν σε έναν κινηματογραφικό χαρακτήρα στην οθόνη και να παρακινηθούν να κάνουν κάτι γι’ αυτό.
- Διευκολύνει τη θεραπευτική σχέση, που δημιουργείται, για να μπορεί κανείς να εμπιστευτεί τις δικές του ανησυχίες, που ενδεχομένως ταυτίζονται με αυτό, που είδε στην ταινία.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.