Κυριακή 07 Ιουνίου 2020 09:40
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Group: Εγκυμοσύνη, Γενικές πληροφορίες
Η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και το ανθρώπινο σώμα
Επιμέλεια: Βαγγέλης Γκικόντες - Μαιευτήρ, Χειρούργος Γυναικολόγος 
Πηγή: www.diagnostiki.gr   
Δημοσιεύθηκε: Στις 28/04/2009 ώρα: 11:42
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Οι συνταρακτικές αλλαγές και αλληλεπιδράσεις μεταξύ σωματικού και συναισθηματικού πεδίου, μεταλλάσσουν σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα της γυναίκας.
Σε αυτό το ταξίδι των εννέα μηνών, η γυναίκα, μία ολότητα σωματικών, ψυχικών και διανοητικών λειτουργιών, καλείται να εξοικειωθεί με όλες τις μεταβολές και ανακατατάξεις που συμβαίνουν στο ίδιο της το σώμα, επισημαίνει η ψυχοπροφυλακτικός-ψυχολόγος κ. Αφροδίτη Γιανιού-Ρωμανιά, επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου "Διαγνωστική Ερευνα".

Συγκινήσεις και συναισθηματικές συγκρούσεις όπως: φόβος, άγχος, κατάθλιψη, ευσυγκινησία, εκνευρισμός, πανικός, εντείνονται και κορυφώνονται στο μεγαλύτερο βαθμό και αυτό έχει σχέση με τις απότομες ορμονικές αλλαγές, όπως μας εξηγεί. Ολες αυτές οι διαδικασίες διεγείρουν τις διάφορες σωματικές περιοχές, φορτίζοντας και διαστρεβλώνοντας εύρυθμες λειτουργίες.

Το άγχος, γιά παράδειγμα, εκδηλώνεται με αύξηση του μυϊκού τόνου, δύσπνοια, νευρικότητα και σπασμωδικές κινήσεις. Ο φόβος μπορεί να παραμορφώσει την αναπνοή, η οποία γίνεται θωρακική και παρουσιάζεται μία γενική δυσκαμψία σε όλο το σώμα.

Από τον 1ο ή 2ο μήνα της εγκυμοσύνης, η γυναίκα μπορεί να ξεκινήσει την ψυχοπροφυλακτική μέθοδο, με την καθοδήγηση της συμβούλου. Η σύμβουλος με τις ανάλογες ασκήσεις κατευθύνει την έγκυο σε κάθε συνεδρία, να αποκτά όλο και μεγαλύτερη επαφή με το σώμα της. Η μέθοδος, μας ενημερώνει η κ. Γιανιού-Ρωμανιά, αναλύεται σε τρείς φάσεις και προσαρμόζεται κάθε φορά, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία και ψυχοσύνθεση της κάθε γυναίκας:

1η φάση:
Η γυναίκα χαλαρώνει καθοδηγούμενη από τη σύμβουλο με τη μέθοδο της αβίαστης αναπνοής. Εστιάζοντας την προσοχή σε κάθε μέλος του σώματός της απελευθερώνεται από τις εντάσεις του μυϊκού συστήματος. Σκοπός της άσκησης είναι ο επαναπροσδιορισμός της αναπνοής. Κατ΄αυτόν τον τρόπο μαθαίνει να αναπνέει πιό σωστά. Το σώμα χαλαρώνει και ξεκουράζεται.

2η φάση:
Εδώ γίνεται η εφαρμογή της βαθιάς χαλάρωσης, με υποβολή, που βοηθά τα παγιδευμένα συναισθήματα, όπως φόβο, θυμό και άγχος να έρθουν στο φως και να εκφραστούν. Το αποτέλεσμα είναι ανακουφιστικό. Η γυναίκα αποκτά μεγαλύτερη επίγνωση όσον αφορά στην δουλειά που έχει να κάνει με το σώμα της και τα συναισθήματά της.

3η φάση:
Εδώ εφαρμόζεται η συναισθηματική υποστήριξη, όπου η έγκυος εκφράζει τα συναισθήματα που βιώνει κάθε φορά από τις ασκήσεις και τις σκέψεις που την απασχολούν γιά την οικογένεια, τη δουλειά και σε ότι αφορά στο γενικό σχήμα της ζωής της.
Οι συνεδρίες είναι απαραίτητο να γίνονται δύο φορές τον μήνα, ώστε να υπάρχει ο χρόνος μεταξύ δύο συνεδριών να αφομοιώνονται οι πληροφορίες που δέχεται και να δουλεύει παράλληλα με κάποιες ασκήσεις στο σπίτι
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.