Κυριακή 07 Ιουνίου 2020 09:33
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Group: Εγκυμοσύνη, Γενικές πληροφορίες
Εγκυμοσύνη, κύηση
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Επιστημονική Αρθρογραφία   
Δημοσιεύθηκε: Στις 15/10/2008 ώρα: 11:58
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Η εγκυμοσύνη είναι ίσως η πλέον επιθυμητή κατάσταση για μία γυναίκα και κατά την διάρκεια της – από την αρχή έως το τέλος αυτής – συντελούνται σημαντικές φυσιολογικές αλλαγές που αφορούν πολλά από τα λειτουργικά συστήματα του οργανισμού.

Η παρουσία του εμβρύου, που αναπτύσσεται μέσα στην μήτρα, προσθέτει ένα επιπλέον φυσιολογικό φορτίο στον οργανισμό της εγκυμονούσας γυναίκας και ένα μεγάλο μέρος των αλλαγών αυτών είναι η ανταπόκριση του οργανισμού σε αυτό το φορτίο.

Ορμονικές αλλαγές: Η προγεστερόνη που παράγεται μέχρι και 35 ημέρες μετά την σύλληψη μειώνει την διεγερσιμότητα των λείων μυϊκών ινών (τής μήτρας, του εντέρου, της ουρήθρας) και αυξάνει την θερμοκρασία του σώματος. Τα οιστρογόνα αυξάνουν το στήθος και την θηλή του, ενώ προάγουν την κατακράτηση του νερού και την σύνθεση των πρωτεϊνών. Η ανθρώπινη πλακούντιος γαλακτογόνος ορμόνη (Human placental lactogen) προάγει την απελευθέρωση της αυξητικής ορμόνης και την έκκριση ινσουλίνης, ενώ προάγει την απελευθέρωση λιπαρών οξέων. Ταυτόχρονα προκαλεί αύξηση των θηλαστικών αδένων. Τα επίπεδα θυροξίνης στην έγκυο γυναίκα αυξάνουν 2-3 φορές. Αυξάνει επίσης στην υπόφυση, η σύνθεση των ορμονών ACTH, TSH και MSH. Η αύξηση της μητρικής κορτιζόλης προκαλεί τον σχηματισμό ραβδώσεων, ενώ εμφανίζεται πιο συχνά υπέρταση και σακχαρουρία (μεγαλύτερες ποσότητες σακχάρου στα ούρα)

Γενετικές αλλαγές: Το βάρος της μήτρας αυξάνει. Η μυϊκή υπερπλασία διαρκεί μέχρι και την 20η εβδομάδα. Ο τράχηλος διογκούνται και μαλακώνει, λόγω της επίδρασης των οιστρογόνων, ενώ αναπτύσσονται διαβρώσεις. Επίσης υπερτροφούν οι κολπικοί μύες, ενώ αυξάνουν η απολέπιση των κυττάρων και οι κολπικές εκκρίσεις.

Καρδιαγγειακό: Ο όγκος παλμού αυξάνει και κατά συνέπεια έχουμε αύξηση του καρδιακού έργου από 5 λίτρα ανά λεπτό στην 10η εβδομάδα στα 6.5 λίτρα ανά λεπτό στην 25η εβδομάδα. Οι περιφερικές αντιστάσεις (των αγγείων) πέφτουν (λόγω της επίδρασης των ορμονών). Η πίεση, κατά κύριο λόγο η διαστολική, πέφτει κατά την διάρκεια του 1ου και του 2ου τρίμηνου από 10-20mmHg. Μετά αυξάνει κανονικά έως τα επίπεδα πριν την εγκυμοσύνη. Η αύξηση την διάτασης των φλεβών και της φλεβικής πίεσης μπορεί να προκαλέσουν την δημιουργία κιρσών.

Τέλος μία σειρά από αιματολογικές αλλαγές λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η αύξηση του όγκου του πλάσματος και η αύξηση του όγκου των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Κατά την γέννηση του νεογνού το κυκλοφοριακό σύστημα της γυναίκας περιέχει 1-2 λίτρα αίματος επιπλέον. Από αυτό το αίμα το ¼  χάνεται κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, κατά την διάρκεια του τοκετού και έτσι εξασφαλίζονται σημαντικά περιθώρια αίματος για την γυναίκα.

Άλλες αλλαγές: Ο αναπνεόμενος αέρας αυξάνει από 7 λίτρα ανά λεπτό σε 10 λίτρα. Η αύξηση που παρατηρείται στο βάθος της αναπνοής είναι αποτέλεσμα της επίδρασης της προγεστερόνης. Η κινητικότητα του εντέρου μειώνεται και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πρόκληση δυσκοιλιότητας, την καθυστέρηση στην εκκένωση του γαστρικού σωλήνα και αίσθημα καούρας. Από την 10η εβδομάδα παρατηρείται μία διαστολή της νεφρικής κοιλότητας των ούρων και της ουρήθρας – ο όγκος στην νεφρική κοιλότητα των ούρων αυξάνει από τα 12 στα 75ml. Ο μυς της ουροδόχου κύστης χαλαρώνει και αυτό προκαλεί στάση των ούρων και αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Η θρέψη κατά την κύηση.

Το έμβρυο που αυξάνεται, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μέσα στην μήτρα, παίρνει κατά προτεραιότητα, πολλά από τα θρεπτικά στοιχεία της μητέρας. Πολλά μάλιστα από τα μέρη του εμβρύου εξακολουθούν να αυξάνονται ακόμα και όταν η μητέρα δεν διατρέφεται επαρκώς. Η μεγαλύτερη αύξηση του εμβρύου παρατηρείται κατά την διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της εγκυμοσύνης και στην διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών το βάρος του εμβρύου, φυσιολογικά διπλασιάζεται.

Αν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης οι προσλαμβανόμενες τροφές δεν περιέχουν τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά είναι δυνατόν να παρατηρηθούν ορισμένα σύνδρομα στέρησης. Για παράδειγμα το έμβρυο χρειάζεται περίπου 375mg σιδήρου για να σχηματίσει το αίμα του και η μητέρα άλλα 600 για να σχηματίσει το επιπλέον δικό της αίμα. Ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας είναι επίσης η πρόσληψη από την μητέρα μεγάλων ποσοτήτων βιταμίνης D. Η μητέρα χρειάζεται να λαμβάνει ικανοποιητικές ποσότητες ασβεστίου επίσης. Συχνά τέλος, λίγο πριν τον τοκετό προστίθεται στην δίαιτα και βιταμίνη Κ, ώστε το έμβρυο να έχει αρκετή προθρομβίνη και να μην παρουσιάσει αιμορραγία κατά την γέννηση του.

Συμπτώματα

Ελάσσωνα (δευτερεύοντα) προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη (κύηση)

Συμπτώματα και οιωνοί (σημάδια) στις πρώτες 10 εβδομάδες. Τα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι η αμηνόρροια, η ναυτία, οι εμετοί και ο ερεθισμός της ουροδόχου κύστης. Το στήθος διογκούνται και οι θηλές διαστέλλονται.  Ο τράχηλος μαλακώνει και φαίνεται κυανωπός (γαλαζωπός), ενώ η θερμοκρασία μεγαλώνει (έως και 37.8ο C). Οι πονοκέφαλοι, οι ταχυκαρδίες και η τάση για λιποθυμία αποτελούν τα πλέον συνήθη συμπτώματα στην διάρκεια της εγκυμοσύνης και ειδικά στην πρώιμη φάση. Η εφίδρωση (ιδρώτας) και το αίσθημα ζέστης είναι επίσης συνήθη συμπτώματα και οφείλονται στις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο κυκλοφοριακό και συγκεκριμένα στην περιφερική διαστολή των αγγείων.  Στην ύστερη κύηση παρατηρείται συχνοουρία η οποία οφείλεται στην πίεση που ασκεί το κεφάλι του εμβρύου στην ουροδόχο κύστη της γυναίκας.

Οι κοιλιακοί πόνοι στην αρχική φάση της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι προάγγελος αποβολής. Σε προχωρημένη εγκυμοσύνη τα κοιλιακά αλγη (πόνος στην κοιλιά) μπορεί να οφείλονται στην μήτρα (ινώματα, αποκόλληση, κλπ), στις ωοθήκες ή σε σκωληκοειδίτιδα.

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα άλλο σύμπτωμα το οποίο οφείλεται στην μείωση της κινητικότητας του εντέρου. Επίσης η αύξηση της τάσης των φλεβών και η υπεραιμία που παρατηρείται στην περιοχή της λεκάνης βοηθάει στην ανάπτυξη των αιμορροΐδων και των κιρσών.

Η οισοφαγική παλινδρόμηση και η «καούρα» είναι ένα άλλο συνηθισμένο σύμπτωμα το οποίο οφείλεται στην χαλάρωση  του πυλωρικού  σφιγκτήρα.

Ο πόνος στην πλάτη που παρατηρείται κατά κύριο λόγο στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, οφείλεται στην χαλάρωση των συνδέσμων και των μυών της λεκάνης. Οι πόνοι τείνουν να γίνονται πιο έντονοι κατά την διάρκεια της νύκτας.

Οι κράμπες στα πόδια επηρεάζουν περίπου το 33% των γυναικών στο δεύτερο ήμισυ της εγκυμοσύνης και το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά ισχυρό σε ένα, περίπου, 5% των γυναικών. Το σύμπτωμα αυτό γίνεται συνήθως εντονότερο το βράδυ.

Οι εμετοί απαντώνται στο 50% των γυναικών που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη. Οι εμετοί αρχίζουν την 4η εβδομάδα και ενισχύονται μεταξύ της 5ης και 10ης εβδομάδας. Παύουν να εμφανίζονται μετά από 14 εβδομάδες.

Η υπερέμεσις (πολλοί εμετοί) είναι σπάνια και εμφανίζεται περίπου με μία συχνότητα της τάξης του 1/1000. Στην περίπτωση αυτή η γυναίκα αδυνατεί να λάβει τροφή και υγρά και υπάρχει έντονος ο κίνδυνος της αφυδάτωσης, εκτός φυσικά από την απώλεια βάρους. Συνίσταται η άμεση είσοδος της εγκυμονούσας γυναίκας στο νοσοκομείο.

Πρόληψη

Κατά την φάση που παρουσιάζεται η εφίδρωση και η αίσθηση ζέστης η γυναίκα θα πρέπει να αυξήσει την λήψη υγρών και να κάνει άφθονα ντους. Επίσης η γυναίκα εκτός από την λήψη υγρών θα πρέπει να φροντίζει έτσι ώστε  και η δίαιτα της να περιέχει την κατάλληλη ποσότητα φυτικών ινών προκειμένου να αντιμετωπίσει την δυσκοιλιότητα αποτελεσματικά. Θα πρέπει στην περίπτωση δυσκοιλιότητας να αποφεύγονται τα υπακτικά γιατί σε ορισμένες γυναίκες αυξάνουν την δραστηριότητα της μήτρας.

Η ανάπαυση με τα πόδια ψηλά και η χρήση ελαστικών καλτσών βοηθάει στην αντιμετώπιση των κιρσών.

Για την αντιμετώπιση της «καούρας», που προκαλείται από την οισοφαγική παλινδρόμηση, συνίσταται στην γυναίκα να αποφεύγει τα τσιγάρα και τα μπαχαρικά, να λαμβάνει συχνά και μικρά γεύματα και στην ανάγκη να κάνει χρήση αντιόξινων φαρμάκων. Τα μικρά και συχνά γεύματα βοηθούν την έγκυο γυναίκα και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τους εμετούς.

Για την αντιμετώπιση των πόνων της πλάτης συνίσταται η χρήση σταθερού  (σκληρού) στρώματος, η χρήση επίπεδων παπουτσιών και η όρθια θέση της πλάτης όταν η εγκυμονούσα γυναίκα κάθεται στην καρέκλα.

 

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.