Σαββάτο 30 Μαΐου 2020 02:48
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:

Στα πλαίσια της ενημέρωσης σχετικά με τον νέο ιό γρίπης Α(H1N1) σας παραθέτουμε τις οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ (κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων) που αφορούν στα μέτρα ατομικής και ομαδικής πρόληψης και προστασίας.

                                                         
Ερωτήσεις & Απαντήσεις      Οδηγίες Κοινού        Οδηγίες για Ταξιδιώτες

http://www.keelpno.gr/home/Γρίπη - H1N1
Η πανδημία της γρίππης και η Ελληνική πραγματικότητα
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Public Health Agency of Canada   
Δημοσιεύθηκε: Στις 03/08/2009 ώρα: 20:20
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Έχουμε ακούσει τόσα πολλά και αντιφατικά για την πανδημία της γρίπης που νοιώθουμε την ανάγκη να σας παραθέσουμε ορισμένες έγκυρες απόψεις από επίσημες πηγές. Η πρώτη έγκυρη πηγή ενημέρωσης είναι η Δημόσια Υπηρεσία Υγείας του Καναδά (Public Health Agency of Canada).
Απαντώντας λοιπόν, σε ερωτήσεις των πολιτών η συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία υγείας διευκρινίζει τα ακόλουθα:
• Ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) χαρακτηρίζει μια κατάσταση σαν πανδημία φάσης 6 όταν, η ασθένεια εξαπλώνεται σε περισσότερες από μια περιοχές ευθύνης του ΠΟΥ.
• Ο χαρακτηρισμός βασίζεται στην διάχυση του ιού και όχι στην σοβαρότητα της γρίπης και των αποτελεσμάτων της, που προέρχονται από τον συγκεκριμένο ιό.
• Με βάση τα δεδομένα που μέχρι τώρα υπάρχουν (από τα κράτη μέλη), ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει την σοβαρότητα αυτής της πανδημίας γρίπης ως «μετριοπαθή» (moderate). Σύμφωνα πάντα με τα υπάρχοντα δεδομένα ο ΠΟΥ μας ενημερώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών παρουσιάζει ελαφριά ως μέτρια συμπτώματα και έχει γρήγορη και πλήρη ανάρρωση χωρίς να χρειαστεί να εισαχθεί σε νοσοκομείο.
• Συνολικά και σε εθνικό επίπεδο τα σοβαρά ή και θανατηφόρα κλινικά περιστατικά, που οφείλονται στο αναπνευστικού, φαίνεται να είναι όμοια με αυτά που παρουσιάζονται και κατά την διάρκεια της εποχικής κοινής γρίπης. Φυσικά από περιοχή σε περιοχή υπάρχουν διακυμάνσεις.
• Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Δημόσια Υπηρεσία Υγείας του Καναδά επισημαίνει ότι πανδημία σημαίνει ότι ο ιός εξαπλώνεται γρήγορα σε μεγάλες γεωγραφικές περιοχές. Μια πανδημία δεν σημαίνει ότι προκαλεί σοβαρότερα προβλήματα από ότι μια κοινή γρίπη.
• Απαντώντας σε ερωτήσεις που σχετίζονται με την φαρμακευτική αντιμετώπιση της νόσου η Δημόσια Υπηρεσία Υγείας του Καναδά επισημαίνει ότι τα υπάρχοντα στοιχεία δεν συνηγορούν στην πλατιά χρήση φαρμάκων για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης ίωσης.. Όπως επισημαίνεται, οι περισσότεροι ασθενείς ανάρρωσαν μόνοι τους. Η χρήση των αντίστοιχων φαρμάκων πρέπει να περιορίζεται σε εκείνους τους ασθενείς που έχουν πράγματι ανάγκη και εμφανίζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις της νόσου. Επίσης επισημαίνεται ότι η υπερβολική χρήση αυτών των φαρμάκων μπορεί να καταστήσει τον ιό ανθεκτικό και αυτό φυσικά, συμπληρώνουμε εμείς, θα είναι πολύ σοβαρότερο από την ίδια την πανδημία.

Ανάλογη είναι και η αντιμετώπιση της πανδημίας από το υπουργείο υγείας της Φινλανδίας το οποίο επισημαίνει τα ακόλουθα:
• Η σοβαρότητα της γρίπης που οφείλεται στον ιό Η1Ν1 μοιάζει όλο και περισσότερο με την κοινή εποχιακή γρίπη και η πλειοψηφία των περιστατικών αναρρώνουν κανονικά χωρίς να χρειαστούν άλλη ιατρική η νοσοκομειακή βοήθεια.
• Οι ασθενείς που υποπτεύονται ότι έχουν νοσήσει από τον σχετικό ιό και ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου ή παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα θα πρέπει να προστρέξουν για αξιολόγηση και βοήθεια σε ένα κέντρο υγείας άμεσα, προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση τους (για την Φιλανδία μιλάμε. Στην χώρα μας τα κέντρα υγείας είναι μόνο για την «ύπαιθρο»). Επίσης το υπουργείο υγείας της Φινλανδίας επισημαίνει ότι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι έγκυες γυναίκες, οι άνθρωποι που πάσχουν από ορισμένες χρόνιες παθήσεις, καθώς και τα παιδιά κάτω των 3 ετών. Δηλώνει μάλιστα ότι, η λίστα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου μπορεί να τροποποιηθεί όταν θα υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα στοιχεία για την συγκεκριμένη γρίπη.
• Επίσης το υπουργείο της συγκεκριμένης χώρας επισημαίνει ότι φάρμακα πρέπει να λάβουν μόνο εκείνοι οι ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (και έχουν νοσήσει) ή ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία.
• Δηλώνει ακόμα ότι για την πλειοψηφία των ασθενών αρκεί η φροντίδα στο σπίτι κάνοντας χρήση των γνωστών αναλγητικών και αντιπυρετικών φαρμάκων. Τέλος δηλώνει ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας είναι τα γνωστά προληπτικά μέτρα (συχνό πλύσιμο των χεριών, να στρέφουμε αλλού το κεφάλι μας όταν βήχουμε και να πλένουμε τα χέρια μας κάθε φορά, κλπ)

Μετά από όσα σας παραθέσαμε από δύο πολύ αναπτυγμένες χώρες σε θέματα υγείας, θέλουμε να σημειώσουμε ότι η μόνη χώρα στην οποία αυτή, ή μη σοβαρή πανδημία, έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης και δημοσιογραφικό παιχνίδι είναι η χώρα στην οποία «ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα».

Άντε και σε ανώτερα…
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.