Σαββάτο 30 Μαΐου 2020 00:57
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:

Στα πλαίσια της ενημέρωσης σχετικά με τον νέο ιό γρίπης Α(H1N1) σας παραθέτουμε τις οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ (κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων) που αφορούν στα μέτρα ατομικής και ομαδικής πρόληψης και προστασίας.

                                                         
Ερωτήσεις & Απαντήσεις      Οδηγίες Κοινού        Οδηγίες για Ταξιδιώτες

http://www.keelpno.gr/home/Γρίπη - H1N1
Όσα θα θέλατε να μάθετε για την νέα γρίπη H1N1
Επιμέλεια: Δαγρές Γιάννης – Φαρμακοποιός / Μέλος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής 
Πηγή: Διεθνής Αρθογραφία   
Δημοσιεύθηκε: Στις 23/11/2009 ώρα: 11:31
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Από το μέλος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής λάβαμε και σας παραθέτουμε αυτούσια την πλέον, ίσως, τεκμηριωμένη και ολοκληρωμένη άποψη σχετικά με τον ιό Η1Ν1, την γνωστή γρίπη των χοίρων, για την οποία τόσος λόγος γίνεται τελευταία.

Η1Ν1, Ιός της γρίπης των χοίρων

Καθώς έχει περάσει κάποιο χρονικό διάστημα από τον περασμένο Απρίλιο που ο ιός Η1Ν1 μας πρωτοαπασχόλησε και από τον περασμένο Ιούνιο (10 Ιουνίου 2009), οπότε και ο Π.Ο.Υ. πρωτοκήρυξε κατάσταση πανδημίας, υπάρχουν κάποια περισσότερο ώριμα αρχικά στοιχεία για τη συμπεριφορά του ιού για αξιολόγηση.

Το κάθε θέμα που αναφέρεται παρακάτω έχει πολύ περισσότερο βάθος και προεκτάσεις από του παρόντος κειμένου, αλλά είναι πλέον χρήσιμο να γίνει μία συνοπτική σε νοήματα αλλά πλήρης σε θέματα αρχική προσέγγιση του θέματος, στο μέτρο του δυνατού.
• Μία τροποποιημένη μορφή του κοινού ιού της εποχιακής γρίππης Η3Ν2.

• Η μεταδοτικότητά του έχει, μέχρι στιγμής, υπολογιστεί σε 22-33% του πληθυσμού σε σχέση με αυτή του ιού της κοινής γρίππης Η3Ν2 (5-15%). Είναι δηλαδή 2-4 φορές πιο μεταδοτικός. (W.H.O., May 2009, “assessing the severity of an influenza pandemic”).

• Η θνητότητά του όμως κυμαίνεται από μικρότερη ως το πολύ ίση αυτή της κοινής γρίππης (στατιστικά καταλήγει περίπου ένας στους χίλιους ασθενείς που προσβάλλονται, ποσοστό 0,08% - 0,12% θνητότητας, m.o 0,1%). (Reuters, 16 September 2009, “swine flu death rate similar to season flu: experts”).

• Αυτό που έχει υγειονομικό ενδιαφέρον είναι μόνο το ποσοστό των προσβεβλημένων που θα χρειαστούν νοσηλεία, το οποίο  έχει υπολογιστεί από 1-10% ανάλογα τη χώρα ή/και την πόλη διαμονής (0,3% Η.Π.Α., 1% Νέα Υόρκη, 3% Χιλή). (W.H.O. 17 July 2009, No. 29, 2009, 84, 289-300, “Weekly epidemilogical record”.) (European Center of Diseases Prevention & Control (E.C.D.C.), 24 July 2009, “Weekly epidemiological record”.).     

• Η Ελλάδα, ως Ανεπτυγμένη Χώρα με ώριμη συνείδηση και Πολιτειακές Δομές Δημόσιας Υγιεινής αναμένεται να εμφανίσει πολύ χαμηλά ποσοστά νοσηλευομένων στο σύνολο των προσβεβλημένων.

• Οι περισσότεροι από τους προσβεβλημένους ασθενείς που θα καταλήξουν σε νοσηλεία είχαν από πριν κάποιο υποκείμενο νόσημα όπως διαβήτη, καρδιακή πάθηση, νεφρική δυσλειτουργία, ανοσοκαταστολή (π.χ. 37% Καναδάς, &0% Η.Π.Α., 80% των θανόντων Η.Π.Α.). Τα ποσοστά αυτά είναι τα ίδια με τα αντίστοιχα για την κοινή εποχιακή γρίππη. (W.H.O. 17 July 2009, No. 29, 2009, 84, 289-300, “Weekly epidemilogical record”.) (European Center of Diseases Prevention & Control (E.C.D.C.), 24 July 2009, “Weekly epidemiological record”.).

• Διαγραμματικά τα παραπάνω:

 
• Τωρινή κατάσταση (στοιχεία Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων – ΚΕΕΛΠΝΟ):


Κλινικά συμπτώματα γρίππης: Προκαλούνται από μία πλειάδα διαφορετικών μεταξύ τους ιών (ρινοϊοί (κοινό κρυλόγημα), ο ιός του αναπνευστικού συγκυτίου, Η1Ν1, αδενοϊοί, ιοί παραγρίππης) και εμφανίζουν πολύ όμοια εικόνα:. Ομοίως υπάρχουν και μικρόβια που δίνουν τα ίδια συμπτώματα π.χ. πνευμονιόκοκκος, στρεπτόκοκκος κλπ.

Η ονομασία λοιπόν κάθε περιστατικού με συμπτώματα «γρίππης» ως περιστατικό μόλυνσης από Η1Ν1 είναι παραπλανητική.
• Τα μόνα πραγματικά κρούσματα είναι τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα που είναι πολύ λιγότερα από τα κλινικά.
• Όλη η ενασχόληση με τη γρίππη Η1Ν1 γίνεται για 15.000 ασθενείς (ελαφριάς μορφής στη συντριπτική πλειοψηφία τους), από τους οποίους αναμένεται να καταλήξουν οι 310. Από αυτούς, οι 155 περίπου θα είναι ήδη επιβαρυμένοι από υποκείμενη νόσο, δηλαδή η γρίππη μόνη της αναμένεται να θανατώσει περίπου 100-200 ανθρώπους συνολικά μέσα στον χρόνο.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ: Για την Ελλάδα, ενδεικτικά, για τις στατιστικά υψηλότερες αιτίες μη-φυσικού θανάτου που προκαλούν άνω των 10 θανάτων ανά 100.000 κατοίκους, έχουμε τα εξής δεδομένα (διάστημα 2000-2007) (πηγή: EUROSTAT, 2009):
1. Οι θάνατοι από καρκίνο κυμαίνονται μεταξύ 154,7 με 163,5 ανά 100.000 κατοίκους (0,15-0,16%).
2. Οι θάνατοι από χρόνιες παθήσεις κυμαίνονται από 106,5 με 112,7 ανά 100.000 κατοίκους (0,10-0,11%).
3. Οι θάνατοι από ισχαιμικά καρδιακά επεισόδια κυμαίνονται μεταξύ 76,3 με 90,5 ανά 100.000 κατοίκους (0,08-0,09%).
4. Οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα κυμαίνονται τα τελευταία χρόνια σε 20 με 30 ανά 100.000 κατοίκους (2.000 – 3.000 κατοίκους στο σύνολο, δηλαδή 0,018-0,027%).
5. Οι θάνατοι από την γρίππη των χοίρων (Η1Ν1) αναμένεται να κυμανθούν από 1 ως 2 ανά 100.000 κατοίκους (0,001-0,002%).

• Διαγραμματικά τα παραπάνω:

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Ο ιός Η1Ν1 είναι μεταδοτικότερος μεν από τον ιό της εποχικής γρίππης αλλά παραμένει ένας εξίσου ήπιος, αν όχι ηπιότερος, παθογόνος παράγοντας που δεν δικαιολογεί σοβαρή ενασχόληση της Πολιτείας με αυτόν.

Οι μαζικοί εμβολιασμοί είναι υπερβολικοί και επιστημονικά αδικαιολόγητοι.

Τα μέτρα Δημόσιας Υγιεινής και προφύλαξης και ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με ασφαλή εμβόλια είναι αρκετά, με τα υπάρχοντα δεδομένα, για να περιορίσουν τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στο ελάχιστο.

Η αγορά λοιπόν από την Πολιτεία μεγάλου αριθμού εμβολίων είναι αδικαιολόγητη σπατάλη χρηματικών πόρων που: α) απειλούν να λείψουν από άλλους πιο επείγοντες σκοπούς, β) προκαλούν αναίτια διόγκωση εξόδων στην κρατική Ασφάλιση και αύξηση των υπαρχόντων ελειμμάτων της χωρίς ανάλογο αντίκρυσμα σε όρους βελτίωσης υγείας (δυσαναλογία μέτρου και σκοπού).

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ:
Τα παραπάνω συμπεράσματα για το ασήμαντο του κινδύνου για τη Δημόσια Υγεία από τον ιό Η1Ν1 επιβεβαιώθηκαν πρόσφατα σε περιοχές του πλανήτη με κλιματολογικές συνθήκες  παρόμοιες με την Ελλάδας (εύκρατες – μεσογειακές), την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Η Αυστραλία, (21.260.000 κάτοικοι), και η Νέα Ζηλανδία (4.200.200 κάτοικοι)  πέρασαν τη χειμερινή φάση έξαρσης της γρίππης Η1Ν1 την περίοδο του περασμένου δικού μας καλοκαιριού (Μάιος – Σεπτέμβριος 2009), ως χώρες του Νοτίου Ημισφαιρίου.
Επιδημιολογικά αποτελέσματα για όλη την περίοδο των 5 χειμερινών μηνών (Αυστραλία – Νέα Ζηλανδία, 5ος-9ος 2009) (πηγή: New England Journal of Medicine, 8 October 2009):
• Χρειάστηκαν 28 εισαγωγές στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) για κάθε 1.000.000 κατοίκους (715 ασθενείς συνολικά στο 5μηνο για όλον τον πληθυσμό).
• Από αυτούς, το 33% (9-10 ασθενείς στο ένα εκατομμύριο, ήτοι 225-250 συνολικά ασθενείς στο 5μηνο) είχε ήδη υποκείμενη αναπνευστική νόσο η βαρύτητα της οποίας ενισχύθηκε εξαιτίας του Η1Ν1.
• Από αυτούς χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη οι 14 (357 συνολικά ασθενείς στο 5μηνο).
• Τελικά κατέληξαν οι 4 (102 συνολικά ασθενείς στο 5μηνο).
• Τα ποσοστά εμφανίζονται μικρότερα (καλύτερα) ακόμα και από αυτά που έχουν υπολογιστεί παγκοσμίως για τον Η1Ν1, κρίνονται δηλαδή αμελητέα (στατιστικώς ανάξια λόγου).
• Δεν είχε γίνει κανενός είδους εμβολιασμός (δεν υπήρχαν εκείνη την περίοδο ακόμα έτοιμα εμβόλια για τον ιό Η1Ν1).

Η συμπεριφορά του ιού μελετήθηκε σε «καθαρό» περιβάλλον και έδειξε ότι ο ιός Η1Ν1 δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ:
• Τον Οκτώβριο του 2007, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O.) εξέδωσε οδηγία σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες, σε περίπτωση πανδημίας γρίπης, μπορούν να υποβάλλουν προς έγκριση εμβόλια με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς τις απαραίτητες μελέτες ασφάλειες που είναι μακροχρόνιες (αλλά και πολυδάπανες).

• Κάτι τέτοιο θα ήταν συζητήσιμο ενώπιον πραγματικού κινδύνου. Το πρόβλημα, στην περίπτωση της νέας γρίπης, είναι ότι, λόγω χαμηλής θνητότητας, δεν πληρούνται καν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις κήρυξης πανδημίας.

• Στις 10 Μαΐου 2009 ο ίδιος Διεθνής Οργανισμός άλλαξε τον ορισμό του όρου «Πανδημία» από: «ένας ιός που σκοτώνει έναν τεράστιο (enormous) αριθμό ανθρώπων» σε: «ένας ιός έναντι του οποίου ο ανθρώπινος πληθυσμός δεν έχει ανοσία». Αυτό έγινε έναν ακριβώς μήνα πριν ο ίδιος οργανισμός ανακηρύξει πανδημία για τον ιό Η1Ν1 (10 Ιουνίου 2009).

• Μετατοπίστηκε έτσι το βάρος του ορισμού από τη θνητότητα στη μεταδοτικότητα, κάτι που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

• Τα παραπάνω μπορεί να σημαίνουν είτε ότι ο W.H.O. φοβάται για πιθανές μελλοντικές επικίνδυνες μεταλλάξεις, είτε ότι υπάρχουν σκοπιμότητες από μεγάλες Φαρμακευτικές Εταιρίες να σκηνοθετούν παρασκηνιακά έναν αδικαιολόγητο φόβο για να εξαναγκάζουν τον πληθυσμό να καταναλώνει τα εμβόλια που εμπορεύονται.

• Η κοινή γνώμη, ούσα ιδιαίτερα καχύποπτη προς τις εταιρίες καθώς αυτές έχουν δώσει πολλά δικαιώματα στο παρελθόν, τείνει να υιοθετεί το δεύτερο σενάριο.

• Η περίφημη ισπανική γρίπη που προκάλεσε παγκοσμίως πάνω από 50 εκατομμύρια θανάτους το 1918 ήταν και αυτή Η1Ν1 (φαινοτυπικά ίδια με τη σημερινή γρίπη των χοίρων). Είχε ξεκινήσει με πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά ήπια συμπτώματα όπως σήμερα, προσέφερε μία χρονική περίοδο αφάνειας αλλά επανήλθε με πολύ σοβαρότερη κλινική εικόνα.

• Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των θανόντων δεν πέθαναν από την ίδια αλλά από επιπλοκές εξαιτίας υποκείμενων πνευμονικών νόσων ή αδυνατισμένου οργανισμού, καθώς είχε συμπέσει χρονικά με τους τελευταίους μήνες του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου ο οποίος με τη σειρά του είχε προκαλέσει δραματική πτώση του μέσου επιπέδου διατροφής και Δημόσιας Υγιεινής, ενώ εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε ακόμα η έννοια της Δημόσιας Υγιεινής στο σημερινό της μέγεθος, οι υποκείμενες νόσοι δεν αντιμετωπίζονταν καθόλου (δεν υπήρχαν ακόμα τα σημερινά αντιβιωτικά) και η ταυτοποίηση των θυμάτων δεν μπορούσε να γίνει με τη σημερινή ακρίβεια (ο αριθμός των προσβεβλημένων και των θανόντων ήταν τελικά άγνωστος, καθώς εργαστηριακά δεν μπορούσε να γίνει ακριβής ταυτοποίηση).

ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΓΡΙΠΠΗΣ Η1Ν1
• Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΕΑ τρία εμβόλια για την πρόληψη της γρίππης Η1Ν1: Pandermix (GSK), Focetria (Novartis), Celvapan (Baxter).
• Το Pandermix (GSK) δεν πήρε έγκριση από τις Ελβετικές Αρχές (Swissmedic) για χρήση: σε εγκύους, σε παιδιά κάτω των 18 ετών, σε άτομα άνω των 60 ετών.
• Τα εμβόλια κατασκευάστηκαν με πολύ ταχείς ρυθμούς και έχουν τις λιγότερες μελέτες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας από οποιοδήποτε άλλο, παρακάμφθηκαν δηλαδή πολλά στάδια του ελέγχου αποτελεσματικότητας και ασφάλειας.
• Τα εμβόλια αυτά περιέχουν αδρανοποιημένα στελέχη του ιού Η1Ν1, σε συνδυασμό με ανοσοενισχυτικές ουσίες όπως το σκουαλένιο (άγνωστη συμπεριφορά στον ανθρώπινο οργανισμό) και η θυμεροζάλη (Pandermix), ουσίες που έχουν στο παρελθόν στοχοποιηθεί για πρόκληση αυτισμού σε παιδιά και νευρολογικών παθήσεων σε ενηλίκους («σύνδρομο του Κόλπου»), αν και τα αντίστοιχα στοιχεία είναι ακόμα υπό εξέταση. Τα spc (φύλλα οδηγιών) των εμβολίων βρίσκονται αναρτημένα στο διαδίκτυο στα ελληνικά.
• Το ανοσοενισχυτικό μίγμα ουσιών (AS03) που περιέχει τις παραπάνω ουσίες περιέχει 5 μg θυμεροζάλης, η οποία με τη σειρά της περιέχει 49% υδράργυρο.
• Λόγω της ηπιότητας του ιού και της ταυτόχρονης αβεβαιότητας αναφορικά με την ασφάλειά των τριών υπαρχόντων εμβολίων (αν και ομοιάζουν με το εμβόλιο της εποχιακής γρίππης αναφορικά με τα στελέχη ιού), δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση ο μαζικός εμβολιασμός.
• Σε τυχόν μαζικό εμβολιασμό θα γίνουν τα ίδια η αιτία για ευρεία διασπορά του ιού και έτσι μπορεί να γίνουν με τη σειρά τους αιτία να ξεκινήσει μία επόμενη μεγάλη επιδημιολογική έκταση προσβολής εξαιτίας τους, δεδομένου ότι ο ιός της γρίππης μεταλάσσεται αρκετά συχνά και γρήγορα.
• Σε τυχόν μετάλλαξη, τα σημερινά εμβόλια θα είναι μάλλον άχρηστα.
• Η καλύτερη στρατηγική για την ολοκληρωμένη κάλυψη του πληθυσμού θα ήταν η παρασκευή πολυδύναμων αντιγριππικών εμβολίων (στη φιλοσοφία των εμβολίων για την εποχιακή γρίππη που αλλάζει στελέχη κάθε χρόνο ακολουθώντας τις μεταλλάξεις του ιού).
• Η παρασκευή χωριστών εμβολίων στο μέλλον θα προκαλέσει τεράστιο αναίτιο κόστος για τους Κρατικούς Προϋπολογισμούς, κόστος που θα ανέλθει ακόμα περισσότερο αν βεβιασμένα επεκταθεί ο εμβολιασμός και εξωθηθούν να εκτεθούν σε αυτόν ακόμα και οι ομάδες πληθυσμού που διατρέχουν αμελητέο κίνδυνο.
• Μετά τον εμβολιασμό χρειάζεται χρόνος 10 περίπου ημερών για να επιτευχθούν τα απαιτούμενα επίπεδα ανοσίας στον οργανισμό.
• Εξαιτίας του γεγονότος ότι ένα μεγάλο μέρος (22-33%) του πληθυσμού έχει προσβληθεί ή αναμένεται να προσβληθεί από τον ιό με συμπτώματα από ανύπαρκτα ως πολύ ήπια (σε ποσοστό 90-99% των προσβεβλημένων), θα υπάρξει μία φυσική, σταδιακή και ευρείας κλίμακας ανοσοποίηση του πληθυσμού ούτως ή άλλως.
• Αναμένονται σύντομα και άλλα αποτελέσματα από τη μελλοντική συμπεριφορά του ιού Η1Ν1 για περαιτέρω αξιολόγηση.

Δαγρές Γιάννης – φαρμακοποιός
Μέλος του Δ.Σ. του
Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής
(Φ.Σ.Α. – Ν.Π.Δ.Δ.)

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.