Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 00:33
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:

Στα πλαίσια της ενημέρωσης σχετικά με τον νέο ιό γρίπης Α(H1N1) σας παραθέτουμε τις οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ (κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων) που αφορούν στα μέτρα ατομικής και ομαδικής πρόληψης και προστασίας.

                                                         
Ερωτήσεις & Απαντήσεις      Οδηγίες Κοινού        Οδηγίες για Ταξιδιώτες

http://www.keelpno.gr/home/Γρίπη - H1N1
Η χρήση των αντι-ιοικών φαρμάκων
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: FINLAND NATIONAL INSTITUTE FOR HEALTH & WELFARE   
Δημοσιεύθηκε: Στις 30/11/2009 ώρα: 14:31
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Όπως μας ενημερώνει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας της Φιλανδίας (NATIONAL INSTITUTE FOR HEALTH & WELFARE), η νέα γρίπη που οφείλεται στον ιό Η1Ν1 έχει λάβει χαρακτηριστικά επιδημίας στις βόρειες περιοχές και η επιτάχυνση της εξάπλωσης του ιού παρατηρείται και στις νότιες περιοχές της χώρας αυτής.
Καθώς λοιπόν η γρίπη διαδίδεται όλο και περισσότεροι άνθρωποι που είχαν διαγνωσθεί, ότι πάσχουν από ασθένειες του αναπνευστικού, θα έλθουν σε επαφή με τον ιό. Παρ’ όλα αυτά η πλειοψηφία από αυτούς θα εκδηλώσει ήπια συμπτώματα της νόσου, όπως συνήθως συμβαίνει και με την κοινή εποχιακή γρίπη που συναντάμε κάθε χειμώνα.

Προετοιμαζόμενη για την επιδημία, η Φινλανδία φρόντισε να έχει ικανοποιητικές ποσότητες αντί-ιοικών φαρμάκων [oseltamivir (Tamiflu) και zanamivir (Relenza)]. Η πλατιά χρήση αυτών των φαρμάκων κατά την διάρκεια της επιδημίας, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προληφθεί η εκδήλωση βαριάς μορφής της νόσου σε εκείνους του ασθενείς που είναι πιο ευάλωτοι στις επιπλοκές της.

Ποιοι όμως πρέπει να πάρουν τα φάρμακα αυτά;
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας της Φινλανδίας τα φάρμακα αυτά θα πρέπει να τα πάρουν (1) οι άνθρωποι για τους οποίους υπάρχει υποψία, από την κλινική τους εικόνα, ότι έχουν νοσήσει σοβαρά (2) οι γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή (3) άνθρωποι που έχουν υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών, τέτοιες όπως είναι οι παθήσεις του καρδιακού συστήματος και οι ασθένειες που σχετίζονται με τον μεταβολισμό (για παράδειγμα διαβήτης). Στην διακριτική, φυσικά, ευχέρεια του γιατρού είναι να χορηγήσει το φάρμακο και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού, αν το κρίνει απαραίτητο.

Τα φάρμακα που καταπολεμούν τους ιούς μπορούν να μειώσουν την σοβαρότητα της νόσου και είναι αποτελεσματικότερα όταν χορηγούνται εντός 48 ωρών μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Όπως μας ενημερώνει το Εθνικό Ινστιτούτο της Φινλανδίας, δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων για να αρχίσουμε την θεραπεία με τα αντί-ιοικά φάρμακα, αν και στόχος είναι να έχουμε εργαστηριακές εξετάσεις, τουλάχιστο για όλους τους νοσοκομειακούς ασθενείς. Η προληπτική χρήση αντί-ιοικών φαρμάκων δεν συνίσταται γιατί, όπως συμβαίνει και με τα αντιβιοτικά, οδηγούμαστε σε ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών των ιών.

Στην Φινλανδία τα φάρμακα κατά των ιών πωλούνται από τα φαρμακεία με ιατρική συνταγή, ενώ στην Νορβηγία τα φάρμακα πωλούνται από τα φαρμακεία χωρίς όμως να απαιτείται ιατρική συνταγή (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ φάρμακα). Η λήψη αντί-ιοικών φαρμάκων χωρίς προηγουμένως να έχει απευθυνθεί ο ασθενής σε ένα γιατρό εγκυμονεί κινδύνους, όπως είναι η εμφάνιση μηνιγγίτιδας ή σοβαρής πνευμονίας, που απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη, υπογραμμίζει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας της Φινλανδίας.

Εμείς συμφωνούμε με την άποψη των Φιλανδικών Υγειονομικών αρχών και ιδιαίτερα μιλώντας για την Ελλάδα, αν τα φάρμακα αυτά χορηγηθούν ελεύθερα, χωρίς ιατρική συνταγή, τότε τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά, όπως εξ’ άλλου συμβαίνει και με την χρήση των αντιβιοτικών στην χώρα μας.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.