Σαββάτο 30 Μαΐου 2020 01:26
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:

Στα πλαίσια της ενημέρωσης σχετικά με τον νέο ιό γρίπης Α(H1N1) σας παραθέτουμε τις οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ (κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων) που αφορούν στα μέτρα ατομικής και ομαδικής πρόληψης και προστασίας.

                                                         
Ερωτήσεις & Απαντήσεις      Οδηγίες Κοινού        Οδηγίες για Ταξιδιώτες

http://www.keelpno.gr/home/Γρίπη - H1N1
M. Ξενογιαννακοπούλου: «Δεν εφησυχάζουμε, το πρόβλημα είναι μπροστά μας»
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo.gr 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ   
Δημοσιεύθηκε: Στις 16/12/2009 ώρα: 21:47
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
«Δεν εφησυχάζουμε, το πρόβλημα είναι μπροστά μας», αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, για να εξηγήσει ότι η πανδημία της γρίπης δεν έχει τελειώσει.
Όπως ανακοίνωσε, τις επόμενες 20 ημέρες ανοίγουν 60 νέες κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας 20 νοσοκομείων της χώρας, ήδη προσελήφθησαν 211 νοσηλευτές και δεκατρείς γιατροί, ενώ αναμένεται να προσληφθούν άλλοι 400 στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Αρχές Φεβρουαρίου θα προχωρήσει και η επάνδρωση περισσότερων κλινών ΜΕΘ, οι οποίες δεν λειτουργούν καθώς υπάρχουν προβλήματα τεχνικού εξοπλισμού.

Η υπουργός Υγείας εξήγησε ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση, το ΑΣΕΠ δεν είναι πρόβλημα, και επισήμανε ότι στο παρελθόν το όργανο αυτό χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι τονίζοντας ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσει την πανδημία της γρίπης.

Βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας η οποία θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις έως πέντε εβδομάδες, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΚΕΛΠΝΟ, καθηγητής Γ. Σαρόγλου, ο οποίος είπε ότι θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση στις αρχές Φεβρουαρίου όταν θα φανεί αν θα έχουμε και νέο κύμα γρίπης.

Φαίνεται, όπως εξήγησε, ότι όσο περνά ο καιρός οι επιπλοκές είναι πιο σοβαρές και ανέφερε ότι το 20% από τους 52 θανάτους που είχαμε μέχρι σήμερα στη χώρα μας αφορά υγιείς και νέους ανθρώπους και όχι ηλικιωμένους με υποκείμενο νόσημα. Ο κ. Σαρόγλου τόνισε ότι είναι λάθος να χορηγούνται ως αντιπυρετικά φάρμακα τα ταμιφλού και το ρελέντζα και είπε ότι θα πρέπει να δίνονται μόνο με συνταγή. Ωστόσο, εκτίμησε ότι θα πρέπει να δίνονται έγκυρα τα αντιικά φάρμακα στα βαριά περιστατικά ώστε να μην οδηγούμαστε σε επιπλοκές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη που έγινε στο Αττικό Νοσοκομείο δείχνει ότι το γονιδιακό προφίλ ορισμένων ανθρώπων τους κάνει πιο ευάλωτους στις επιπλοκές της νέας γρίπης.

Όσον αφορά το εμβόλιο της νέας γρίπης, όπως είπε και η υπουργός Υγείας, μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί με αυτό 319.000 πολίτες στη χώρα μας, παρότι –παραδέχθηκε– στα εμβολιαστικά κέντρα δεν υπήρξε η προσέλευση που θα δημιουργούσε αίσθημα ασφάλειας στο σύνολο του πληθυσμού.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια και πρόεδρος της Επιτροπής Πανδημίας, Ελένη Γιαμαρέλου, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 850 ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση του εμβολίου, από τις οποίες το 99% όπως υποστήριξε αφορούσαν κοκκινίλες και ελαφρά αλλεργικά συμπτώματα. Η κ. Γιαμαρέλου εκτίμησε ότι έχει αναπτυχθεί υπερευαισθησία στο θέμα των παρενεργειών και ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Ισπανίας, λέγοντας ότι στην Ελλάδα έχει αναφερθεί δεκαπλάσιος αριθμός ήπιων παρενεργειών από ό,τι στην Ισπανία.

Έγινε επίσης γνωστό ότι το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς εκτιμάται ότι θα περισσέψουν εμβόλια που έχουν αγοραστεί.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.