Κυριακή 31 Μαΐου 2020 15:55
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Ημέρες... καρδιάς.

Μείωση των καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά 25-30% μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή απλών προγραμμάτων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος,  την άσκηση, κ,α,λ  στους χώρους εργασίας!! 
Αυτά τονίζει σε δηλώσεις του με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Καρδιάς (27 Σεπτεμβρίου) ο πρόεδρος της Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου κ Ιωάννης Λεκάκης.

Κι αυτό γιατί σήμερα στις ανεπτυγμένες χώρες την πρώτη αιτία θανάτου αποτελούν οι καρδιαγγειακές παθήσεις και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο που σκοτώνουν πάνω από 17 εκατομμύρια ανθρώπους!!!

Μέχρι το 2025 οι νεκροί θα ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια το χρόνο.
Μάλιστα το κόστος από την απώλεια ζωών, την αναπηρία αλλά και τα προβλήματα του στενού περιβάλλοντος των πασχόντων είναι τεράστια, καθώς μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με υπολογισμούς φτάνει τα 169δις ευρώ το χρόνο.
«Είναι σημαντικό, αναφέρει ο κ Λεκάκης, ότι στη χώρα μας το 50% των προβλημάτων παρατηρείται σε άτομα του εργατικού δυναμικού, με αποτέλεσμα να έχουμε αρνητικές συνέπειες στην οικονομική ζωή».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακού Νόσου το 80% των καρδιαγγειακών προβλημάτων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλονται σε παράγοντες που μπορούν να αντιμετωπισθούν όπως το κάπνισμα, η διατροφή και η άσκηση.
«Για το λόγο αυτό, συμπληρώνει, φέτος η Παγκόσμια Ημέρα της Καρδιάς (27 Σεπτεμβρίου) είναι αφιερωμένη στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων στους χώρους εργασίας».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπολογίζεται πως αν αναπτυχθούν ειδικά προγράμματα στους χώρους εργασίας μπορεί να υπάρξει μείωση των καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά 25-30%!!.
Τα προγράμματα αυτά πρέπει να είναι απλά και φθηνά και σε γενικές γραμμές συνοψίζονται στα εξής.

ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ  ΕΡΓΑΣΙΑΣ
- Ενημέρωση για τους διάφορους παράγοντες κινδύνου και τις εκδηλώσεις των καρδιαγγειακών νοσημάτων μέσω ειδικών εντύπων που  μπορούν να προμηθεύονται από επιστημονικούς φορείς.
- Πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος στον εργασιακό χώρο.
- Ενημέρωση για τις τροφές που πωλούνται στους εργασιακούς χώρους.
- Ενθάρρυνση για κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και έλεγχος των τροφών όσον αφορά την περιεκτικότητα σε σάκχαρη, αλάτι, κ.α.λ.
- Ενθάρρυνση για άσκηση 30 λεπτών (βάδισμα) τον χρόνο του διαλλείματος

Επιπλέον οι εργαζόμενοι πέραν των οδηγιών για υγειινοδιαιτητική αγωγή, πρέπει να ενθαρρύνονται για συχνούς ελέγχους στις τιμές της αρτηριακής τους πίεσης, της χοληστερίνης και του σακχάρου.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες έχουμε 20.000 νέα εμφράγματα κάθε χρόνο. Το 45-50% του πληθυσμού είναι καπνιστές, το 1/3 του πληθυσμού είναι παχύσαρκοι, το 10% πάσχει από διαβήτη και το 1/3 των Ελλήνων έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Με τη στεφανιαία νόσο να κρατάει τα σκήπτρα στις αιτίες θανάτου στον ελληνικό πληθυσμό και με δεδομένο ότι πλέον τα καρδιακά νοσήματα χτυπούν όλο και νεότερους σε ηλικία ανθρώπους οι γιατροί προειδοποιούν πως θα πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής.

Πάντως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι Έλληνες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, καθώς έχουν εγκαταλείψει τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής και ζωής. Οι επιστήμονες ζητούν άμεσα συντονισμένες ενέργειες για την πρόληψη διαφορετικά σε μερικά χρόνια στα νοσοκομεία θα έχουμε ανάγκη περισσότερες μονάδες εμφραγμάτων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΙΠΙΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΡΩΣΚΛΗΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΝΟΣΟΥ
Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης
και της Διεθνούς Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης
Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.