Κυριακή 07 Ιουνίου 2020 03:03
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Ορθοπεδικά Θέματα
Τεχνική AMIS (Anterior Minimal Invasion Surgery)
Επιμέλεια: Γρανίτσας Νίκος - Ορθοπεδικός - Χειρουργός 
Πηγή: www.greekorthopaedic.gr   
Δημοσιεύθηκε: Στις 29/01/2010 ώρα: 12:16
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη κουβέντα σχετικά με την τεχνική AMIS. Η τεχνική αυτή προβάλλεται από την εταιρεία ορθοπεδικών υλικών MEDACTA και ορισμένους ορθοπεδικούς ως η ιδανική τεχνική για το χειρουργείο της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου. Κατά αυτούς η μικρότερη τομή επιφέρει λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και ταχύτερη έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο.

Στην Ελλάδα η συνηθέστερη προσπέλαση για την ολική αρθροπλαστική έχει υπάρξει η οπίσθια. Συγκρινόμενο το χειρουργείο που θα γίνει με τεχνική ΑΜΙS από το αντίστοιχο χειρουργείο που θα γίνει με οπίσθια τομή, η τεχνική ΑΜΙS υπερτερεί ως προς το μέγεθος της τομής, τον μετεγχειρητικό πόνο και την έξοδο το πάσχοντος από το νοσοκομείο.

Αντιθέτως, στο Βρετανικό σύστημα υγείας που εκπαιδευτήκαμε και θεωρείται το καλύτερο παγκοσμίως η επικρατούσα χειρουργική τομή για την αντικατάσταση του ισχίου είναι η πλαγιοπροσθία. Η συγκεκριμένη τομή είναι κατά 2-3cm μεγαλύτερη της ΑΜΙS αλλά ο χειρουργός βλέπει πολύ καλύτερα την άρθρωση του ισχίου ώστε να τοποθετήσει καλύτερα το υλικό της αρθροπλαστικής. Παραδόξως στο διαδίκτυο και γενικά όπου διαφημίζεται η AMIS συγκρίνεται μόνο με την οπίσθια τομή και όχι με την πλαγιοπροσθία η οποία σαφώς υπερτερεί.

Όσον αφορά τον μετεγχειρητικό πόνο δεν υπάρχει ουσιώδης διαφορά σε αυτές τις δύο τεχνικές. Η πλήρης ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς όμως, δεν εξαρτάται τόσο από την τεχνική που θα ακολουθήσει ο χειρουργός όσο από την επιλογή της αναισθησίας. Ο χειρουργός που θα επιλέξει την επισκληρίδιο αναισθησία για να χειρουργήσει, ελέγχει πλήρως τον μετεγχειρητικό πόνο ανεξαρτήτως της τομής που έχει χρησιμοποιήσει.

Συμπέρασμα
Με την τεχνική ΑΜΙS πιθανώς επιτυγχάνεται μια τομή κατά 2-3cm μικρότερη από ότι με την πλαγιοπροσθία τομή, η οποία όμως δίνει πολύ καλύτερη οπτική εικόνα της περιοχής.

Η τεχνική ΑΜΙS προβάλλεται ως η τεχνική που δίνει ένα καλό αποτέλεσμα στην ολική αρθροπλαστική ισχίου όμως το  καλό μετεγχειρητικό αποτέλεσμα εξαρτάται:
1. Από την χειρουργική εμπειρία του ιατρού και την επιδεξιότητά του
2. Από τον άριστο προσανατολισμό του μοσχεύματος
3. Από την σωστή επιλογή του κατάλληλου υλικού

Ως εκ τούτου δεν έχει καμία σημασία αν η τομή θα είναι 2-3cm μικρότερη ή ο πάσχων θα εξέλθει 2 ημέρες νωρίτερα σημασία έχει αν θα περπατάει καλύτερα και πόσα χρόνια θα διαρκέσει το υλικό γιατί ένα άσχημα τοποθετημένο υλικό δημιουργεί πόνο κατά την βάδιση και μακροπρόθεσμα χαλαρώνει και χρειάζεται αντικατάσταση με νέο χειρουργείο.

Η τεχνική AMIS παρά τα όσα υποστηρίζονται στον τύπο δεν έχει επικρατήσει διεθνώς γιατί είναι μια τεχνική υποστηριζόμενη από μια εταιρεία ορθοπεδικών υλικών και οι ιατροί επιθυμούν να έχουν την επιλογή του υλικού που θα χρησιμοποιήσουν ώστε να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.