Κυριακή 07 Ιουνίου 2020 03:37
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Ορθοπεδικά Θέματα
Μοτοσυκλέτα και βλάβες του γόνατος
Επιμέλεια: Αθανάσιος Π. Τσουτσάνης - Ορθοπαιδικός Χειρουργός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Αναπληρωτής Διευθυντής Β' Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν" 
Πηγή: www.arthrosi.gr   
Δημοσιεύθηκε: Στις 01/11/2010 ώρα: 10:38
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Πολλές Ευρωπαϊκές έρευνες καταδεικνύουν ότι ενώ τα τροχαία ατυχήματα των αυτοκινητιστών και ειδικά τα θανατηφόρα έχουν μειωθεί την τελευταία δεκαετία τα ατυχήματα που αφορούν μοτοσυκλετες δεν εμφανίζουν κάποια αξιοσημείωτη μείωση. Διάφορες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι η χρήση κράνους αλλά και η τοποθέτηση συστημάτων ABS συμβάλουν στη μείωση της σοβαρότητας των συγκρούσεων.

Η πιο συχνή περιοχή βλάβης των μοτοσυκλετιστών είναι τα άνω και τα κάτω άκρα. Όσον αφορά τα κάτω άκρα το γόνατο αποτελεί το πιο ευάλωτο σημείο βλάβης παρόλο του ότι έρευνες από τη Γερμάνια αποδεικνύουν ότι η βελτίωση της αεροδυναμικής στο σχεδιασμό των μετώπων των αυτοκίνητων μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών τραυματισμών στο γόνατο.

Οι βλάβες των συνδέσμων πρόσθιου και οπίσθιου χιαστού έσω και έξω πλαγίου καθώς και των μηνίσκων αποτελούν πολύ συχνά θεραπευτικά προβλήματα για τους απλούς χρήστες μοτοσυκλέτας αλλά και των οδηγών εντούρο. Αυτές οι βλάβες μπορεί να είναι μεμονωμένες ή μπορεί να συνυπάρχουν και σοβαρά κατάγματα. Στις πιο απλές περιπτώσεις η πτώση με στροφική κάκωση του γόνατος χωρίς να υπάρχει κατά ανάγκη άμεση πλήξη είναι ο πιο συχνός μηχανισμός αυτών των βλαβών.
Μετά την πτώση και τις πρώτες στιγμές υπάρχει δυσκολία στη βάδιση το πόδι είναι βαρύ ενώ με τη πάροδο των ωρών αυτή η δυσκολία γίνεται μεγαλύτερη και το γόνατο πρήζεται. Σε αντίθεση με τις ίδιες βλάβες που μπορεί να επέλθουν κατά τη διάρκεια κάποιας αθλητικής δραστηριότητος οι ασθενείς δεν αναφέρουν κάποιο θόρυβο στο γόνατο.

Οι συνδεσμικές ή μηνισκικές βλάβες του γόνατος, αν και συνήθως συνυπάρχουν, εκτός των περιπτώσεων εμπλοκής του γόνατος, δεν αναστέλλουν τη δυνατότητα βάδισης, αποτελούν όμως ένα χρόνιο πρόβλημα. Εκδηλώνονται με αστάθεια και πόνο κάθε φορά που το γόνατο ζορίζεται ή απλά κάθε φορά που παρκάρει ανεβαίνει ή κατεβαίνει από τη μοτοσυκλέτα, ενώ για τους οδηγούς εντούρο τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα λόγω των καταπονήσεων που δέχεται το γόνατο.

Στις περιπτώσεις βλάβης του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου και εφόσον δεν συνοδεύεται και από άλλες βλάβες συνήθως η αντιμετώπιση είναι συντηρητική με ένα πρόγραμμα αποθεραπείας που σκοπό έχει την ενίσχυση των ανταγωνιστών μυών το πρόβλημα μετριάζεται χωρίς σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.

Στις περιπτώσεις όμως βλάβης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου των μηνίσκων, η όταν συνυπάρχουν και βλάβες από εσω, έξω σύνδεσμο, οπίσθιο χιαστό η αντιμετώπιση πρέπει να είναι επεμβατική καθότι σε αντίθετη περίπτωση επέρχονται μόνιμες βλάβες στο εσωτερικό του γόνατος.

Σε αυτό τον τομέα η αρθροσκοπική χειρουργική αποτελεί μια σημαντική πρόοδο διότι δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα γρήγορα και με μικρή ταλαιπωρία. Συνήθως οι ασθενείς δεν χρειάζεται να μείνουν ούτε μια μέρα στο νοσοκομείο η το πολύ μια και η αποκατάσταση είναι ταχυτάτη.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι η χρήση μοσχεύματος από τον ίδιο τον ασθενή αποτελεί τον χρυσό κανόνα η χρήση τεχνικών μοσχευμάτων έχει εγκαταλειφθεί λόγω των κακών αποτελεσμάτων ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται και χρήση βιολογικών μοσχευμάτων από τράπεζες έχοντας το μεγάλο πλεονέκτημα να μην χρησιμοποιείται μόσχευμα του ασθενούς.

Συμπερασματικά μπορώ να πω ότι σήμερα η επίλυση αυτών των προβλημάτων είναι σχετικά εύκολη και αποτελεσματική χάριν της μεγάλης προόδου που έχει επιτευχθεί στην αρθροσκοπική χειρουργική. Από την άλλη πρέπει να τονισθεί ότι οι οδηγοί μοτοσυκλέτας πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί διότι οι πιθανότητες βλάβης μετά από μια πτώση ή σύγκρουση παραμένουν υψηλές.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.