Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 14:36
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Οφθαλμολογία
Κατταράκτης
Επιμέλεια: Θεοχάρης Ιωάννης - Οφθαλμίατρος 
Πηγή: www.primevision.gr   
Δημοσιεύθηκε: Στις 04/10/2010 ώρα: 11:04
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Στην οφθαλμολογία ο καταρράκτης περιγράφει την θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού, του φυσικού μας φακού, που βρίσκεται πίσω από την ίριδα, μέσα στον βολβό, και παίζει σημαντικό ρόλο στο να εστιάζει τις ακτίνες φωτός πάνω στην ωχρά κηλίδα.
Ο κρυσταλλοειδής φακός είναι διαυγής και περικλείεται σε ένα σάκο που ονομάζεται περιφάκιο. Όταν κάποιος έχει καταρράκτη η όραση επηρεάζεται προκαλώντας διάφορα συμπτώματα ή και σημεία όπως πτώση της οπτικής μας οξύτητας (η γνωστή σε όλους εξέταση με τον φωτεινό πίνακα), ελάττωση της αντίθεσης μεταξύ των αποχρώσεων του γκρι αλλά και των χρωμάτων, αντανακλάσεις στα φωτεινά αντικείμενα το βράδυ και δυσκολία στο να βλέπουμε όταν έχει ήλιο και δυσκολία στην ανάγνωση.

Εάν όλα αυτά δυσχεραίνουν την ζωή μας, εάν δεν τα ανεχόμαστε, η σύγχρονη οφθαλμοχειρουργική προσφέρει μια από τις πιο επιτυχείς επεμβάσεις στην ιατρική, την φακοθρυψία με υπερήχους και την ένθεση τεχνητού φακού.

Μια επέμβαση όσο επιτυχής και αν είναι, ποτέ δεν είναι ακίνδυνη και το ενδεχόμενο επιπλοκών όπως μόλυνση, αιμορραγίες, αποκόλληση, βλάβη ωχράς ή κερατοειδούς πάντα υπάρχει. Η πιθανότητα, όμως, επιπλοκών είναι ελάχιστη και σπάνια μάς αποτρέπει από το πραγματοποιήσουμε ένα χειρουργείο για καταρράκτη.

Το χειρουργείο γίνεται στην συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με αναισθησία με σταγόνες, διαρκεί περίπου 6-15 λεπτά της ώρας και η όραση αποκαθίσταται την ίδια μέρα ή τις προσεχείς ημέρες. Η συνταγογράφηση γυαλιών, εφόσον χρειαστεί, πραγματοποιείται την 3η -4η εβδομάδα συνήθως μετεγχειρητικά. Σημαντικό ρόλο στην επέμβαση του καταρράκτη παίζει η επιλογή του φακού που θα τοποθετηθεί στο μάτι.

Η πλέον σύγχρονη μέθοδος της οπτικής βιομετρίας τελευταίας γενιάς προσφέρει τις ακριβέστερες μετρήσεις για την επιλογή του φακού.

Έτσι εξασφαλίζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών ακριβής πρόβλεψη της ισχύος του φακού. Επίσης, το είδος του φακού είναι μεγίστης προτεραιότητας σε μια σύγχρονη κοινωνία. Το υλικό του φακού, οι επιστρώσεις, το σχήμα, η συνέπεια στην κατασκευή τους είναι χαρακτηριστικά που κάνουν την διαφορά.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια από τους γιατρούς να προσφέρουν μετά από μια επέμβαση καταρράκτη ανεξαρτησία από τα γυαλιά για μακρυά ή και για κοντά. Αυτό μπορεί να γίνει με την κατάλληλη επιλογή των φακών.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.