Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 16:27
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Οφθαλμολογία
Η Ελληνική διατροφή και οι οφθαλμικές παθήσεις
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo.gr 
Πηγή: ΑΠΕ   
Δημοσιεύθηκε: Στις 27/07/2010 ώρα: 10:59
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Η διατροφή συνδέεται στενά με την υγεία των οφθαλμών ενώ η παραδοσιακή ελληνική διατροφή αναδεικνύεται σύμμαχος στη πρόληψη των οφθαλμικών παθήσεων. Όπως επισημαίνει ο ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνης Καφάτος, δεν είναι τυχαίο πως η υποβιταμίνωση Α είναι η πρώτη αιτία τύφλωσης στις αναπτυσσόμενες χώρες και περισσότερα από 20.000 άτομα τυφλώνονται ετησίως λόγω κακής διατροφής.
Εξάλλου δεύτερη αιτία στην πρόκληση της τύφλωσης παγκοσμίως είναι το γλαύκωμα, με τους πάσχοντες ασθενείς να εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C και αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος σε σύγκριση με άτομα χωρίς γλαύκωμα. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, παρουσιάζεται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ευθύνεται για το 15%-17% της απώλειας όρασης στις ανεπτυγμένες χώρες.

Με αφορμή διάλεξη που θα κάνει στο 3ο Διαπανεπιστημιακό Οφθαλμολογικό Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 24- 26 Σεπτεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη, ο κ Καφάτος επισημαίνει την ουσιαστική συμβολή, στην πρόληψη των σημαντικότερων οφθαλμικών παθήσεων και χρόνιων νοσημάτων, της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής στην οποία μοναδικό λιπαρό το ελαιόλαδο, και η οποία περιλαμβάνει κατανάλωση τουλάχιστον 500g λαχανικών και 4-5 φρούτα ημερησίως, καθώς και 3-4 γεύματα θαλασσινών και ψαριών την εβδομάδα-. «Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που λαμβάνουμε μέσω της τροφής προστατεύουν από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και προλαμβάνουν την εμφάνιση καταρράκτη. Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στους δακρυγόνους αδένες», συμπληρώνει ο κ. Καφάτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο φετινό συνέδριο θα παρουσιαστούν οι εξελίξεις στη διάγνωση και τη θεραπεία των οφθαλμικών παθήσεων , στη διαθλαστική χειρουργική, στις μεταμοσχεύσεις και στην αντιμετώπιση του γλαυκώματος . Το συνέδριο διοργανώνεται από τις Οφθαλμολογικές Κλινικές του ΑΠΘ, του ΔΠΘ, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Κρήτης και Πατρών
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.