Παρασκευή 07 Αυγούστου 2020 05:58
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Νέα Υγείας
Νέες ελπίδες για τους ασθενείς που πάσχουν από «Σκληρυνση Κατά Πλάκας»
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Euronews   
Δημοσιεύθηκε: Στις 12/10/2009 ώρα: 12:11
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια πάθηση που σχετίζεται με την μεταφορά των μηνυμάτων από το κεντρικό νευρικό σύστημα σε ολόκληρο το σώμα και οφείλεται στον εκφυλισμό της μυελίνης που περιβάλλει τις νευρικές ίνες. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική θεραπεία για την νόσο και όλες οι προσπάθειες κατευθύνονται στη βελτίωση των συμπτωμάτων.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι πλέον μια συνηθισμένη νευρολογική διαταραχή που συναντάμε ανάμεσα σε νέους ενήλικες, και επηρεάζει πολλές χιλιάδες ανθρώπων στην Ευρώπη.

Τα ευχάριστα με την συγκεκριμένη πάθηση έρχονται από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ της Αγγλίας, όπως μας ενημερώνει το Ευρωπαϊκό κανάλι ειδήσεων «EuroNews». Οι ερευνητές του συγκεκριμένου πανεπιστημίου δηλώνουν ότι, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες, μέσα στην επόμενη δεκαετία, να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την νόσο.

Η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που παρουσίαζαν πιο υψηλά επίπεδα γαλανίνης (galanin), μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, ήταν ανθεκτικά στην σκλήρυνση κατά πλάκας.
Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι, η γαλανίνη (galanin) διαδραματίζει έναν προστατευτικό ρόλο, τόσο για το κεντρικό, όσο και για το περιφερειακό νευρικό σύστημα – πράγματι όταν ένα νεύρο «τραυματίζεται» τα επίπεδα της γαλανίνης αυξάνονται σε μία προσπάθεια να περιοριστεί σημαντικά η απώλεια (ο θάνατος) κυττάρων. Τώρα όμως, οι ερευνητές απέδειξαν ότι στα ποντίκια που δόθηκαν υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης δεν αναπτύχθηκε σκλήρυνση κατά πλάκας.

Όπως μας ενημερώνει το «EuroNews», ο David Wynick, καθηγητής της μοριακής ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ δήλωσε σχετικά:
«Εξετάσαμε τα επίπεδα γαλανίνης στον ανθρώπινο εγκέφαλο ασθενών, που είχαν δυστυχώς πεθάνει από σκλήρυνση κατά πλάκας, και έπειτα προκαλέσαμε σε ποντίκια σκλήρυνση κατά πλάκας επίσης. Ουσιαστικά παρουσιάστηκε το ίδιο πράγμα που είχαμε παρατηρήσει και με την νόσο του Alzheimer. Τα επίπεδα γαλανίνης αυξάνονται στις πλάκες του εγκεφάλου, σε ασθενείς που έπασχαν από σκλήρυνση κατά πλάκας και τώρα ξέρουμε ότι αυτό είναι καλό. Τα υψηλά επίπεδα της γαλανίνης στα ποντίκια τα προστατεύουν εντελώς από αυτή την νόσο - δεν μπορείτε ακριβώς να προκαλέσετε την ασθένεια σε αυτά καθόλου. Αντίθετα, τα ποντίκια που δεν παρουσίαζαν γαλανίνη στα εγκεφαλικά κύτταρα παρουσίασαν την σοβαρότερη μορφή της ασθένειας, η οποία μάλιστα εμφανίζεται νωρίτερα».

Η ομάδα ελπίζει τώρα να παραγάγει ένα φάρμακο που μιμείται τα αποτελέσματα της γαλανίνης (galanin) και που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να επιβραδύνει ή ακόμα και να σταματήσει την πρόοδο της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Αυτό ίσως θα μας πάρει πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει ελπίδα στον ορίζοντα.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.